Mihailam Barišņikovam Saeimā svinīgi pasniegta Latvijas Republikas pilsoņa pase

(27.04.2017.)
VideoGalerija

Ceturtdien, 27.aprīlī, Saeimas namā svinīgā pasākumā pasaulslavenajam māksliniekam Mihailam Barišņikovam (Mikhail Baryshnikov) pasniegta Latvijas Republikas pilsoņa pase. Latvijas parlaments šodien pieņēma vienbalsīgu lēmumu par M.Barišņikova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

“Latvijas Republikas pilsoņa pase, ko šodien jums pasniedzam, lai kalpo par apliecinājumu jūsu ciešajai saiknei ar Latviju un atgādina, ka šeit, savās mājās, allaž esat gaidīts atgriežamies. Jūs esat viens no mums. Jūsu soļu nospiedumi ir ierakstīti mūsu mākslas un kultūras dzīvē, un jūsu uzņemšana pilsonībā to apliecina,” uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis atgādina par M.Barišņikova piederību vēl kādai pilsonībai: “Jūs pats par sevi esat teicis: “Es esmu cilvēces pilsonis”. Es vēlos apliecināt, ka tas nav un nevar būt pretrunā ar Latvijas pilsonību. Un ne jau tāpēc, ka mūsu likums pieļauj dubultpilsonību. Te mēs jūtam kāda augstāka likuma spēku.”

“Integrēt vienā veselumā savu personību, piederību valstij un visaptverošu cilvēkmīlestību - tas ir dievišķās mīlestības likums, mūsu cilvēciskās būtības likums. Tikai patiesi brīvam un mīlošam cilvēkam ir lemts to piedzīvot. Būdams mākslinieks, jūs lieliski jūtat un pildāt šo cilvēcības misiju. Esmu gandarīts, ka jūs to turpināsiet arī kā Latvijas Republikas pilsonis,” uzsver I.Latkovskis.

Svinīgajā pasākumā M.Barišņikovs sacīja, ka, saņemot aicinājumu pieņemt Latvijas pilsonību, viņa sirds notrīsēja. “Es nodomāju – cik gan lieliski būtu atgriezties “bērnībā” ne vairs kā cilvēkam no malas, bet kā savējam. Apmeklēt mātes kapu, godināt tos, ko mīlēju un cienīju, kad biju bērns. Staigāt pa Jūrmalas liedaga smiltīm vai Vecrīgas bruģi.”

M.Barišņikovs akcentēja, ka Rīga viņu nostādīja uz kājām gan tiešā, gan tēlainā nozīmē. “Par to esmu pateicīgs. Pateicos cilvēkiem, kas šeit dzīvojuši vai dzīvo. Visiem maniem pedagogiem, klasesbiedriem, lieliskajiem operas un baleta māksliniekiem, visiem māksliniekiem, kas atstājuši dziļus nospiedumus manā bērna dvēselē un atmiņās.”

Līdz ar Latvijas pilsoņa pasi I.Lībiņa-Egnere M.Barišņikovam pasniedza austu Latvijas karogu.

Viens no mūsu laika vislabākajiem dejotājiem M.Barišņikovs dzimis 1948.gadā Rīgā. Pēc tam, kad jau bija uzsācis dejotāja karjeru ar Kirova baletu Ļeņingradā, viņš 1974.gadā emigrēja uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur turpināja savu profesionālo karjeru. 

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157680455224842
Video: https://www.youtube.com/watch?v=gJGJAY7vLcY
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta