Lolita Čigāne: jaunuzņēmumu atbalsta jomā Latvija soli priekšā citām ES valstīm

(17.02.2017.)

“Virzienā, kurā jaunuzņēmumu jeb startup jomā plāno iet Eiropas Savienība (ES), Latvija jau spērusi būtiskus soļus - pieņemts likums jaunuzņēmumu darbības atbalstam un atvieglota kārtība uzturēšanās atļaujas saņemšanai ārzemniekiem, kas plāno attīstīt inovatīvu produktu. Tās ir priekšrocības, kas ļauj Latviju pozicionēt kā pievilcīgu valsti šādu produktu attīstībai,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisija piektdien, 17.februārī, apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju 20.februārī gaidāmajai ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmei, kurā paredzēta viedokļu apmaiņa par jaunu ietvaru jaunuzņēmumu izaugsmei un darbībai ES.

“Ekonomikas ministrija strādā pie tā, lai Latvija kļūtu par pirmo izvēli startup veidošanai Baltijā. Mums ir jātiecas vēl tālāk un jāizmanto plašāks reģionālais konteksts. Piemēram, arī Baltkrievijā ir radīti veiksmīgi inovatīvi produkti, un baltkrievu jaunuzņēmumi Latviju redz kā punktu atspērienam Eiropā,” akcentē L.Čigāne.

Eiropas Komisija (EK) rosina mazināt šķēršļus jaunuzņēmumiem, īpašu uzmanību pievēršot pārrobežu darījumu administratīvo procedūru vienkāršošanai, nodokļu sistēmas vienkāršošanai un finansējuma pieejamības sekmēšanai. Jau šogad plānots veidot ES līmeņa riska kapitāla fondu, nodrošinot investīcijas līdz 400 miljoniem eiro. Tāpat EK plāno stiprināt iniciatīvu “Jaunuzņēmumu Eiropa”, kas darbojas kā platforma startup uzņēmumu un ekosistēmu tuvināšanai, tvērumu. Paredzēti arī pasākumi jaunuzņēmumu iesaistei Eiropas publiskā iepirkuma tirgū.

Latvijā jaunuzņēmumi finansējumu var piesaistīt no akcelerācijas fondiem, sēklas jeb sākuma kapitāla fondiem, izaugsmes kapitāla fondiem, kā arī biznesa eņģeļiem, deputātiem sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Finanšu ministrijas pārstāvji informēja, ka arī ES fondu līdzekļi var kalpot par finansējuma avotu jaunuzņēmumiem. 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta