Saeimas Sēžu zālē atgriezušās plāksnes ar Satversmes pantiem

(15.02.2017.)
VideoGalerija

Atzīmējot Satversmes 95.gadadienu, trešdien, 15.februārī, Saeimas Sēžu zālē svinīgi atklātas sienas plāksnes ar mūsu valsts pamatlikuma pirmajiem diviem pantiem.

“Šie panti ir ar īpašu vēsturi. Satversmes sapulce, kas bija Latvijas Republikas pirmais vēlētais parlaments un bija pilnvarots izstrādāt neatkarīgās Latvijas valsts konstitūciju, 1920.gada 27.maijā pieņēma “Deklarāciju par Latvijas valsti”. Šī Deklarācija sastāvēja tikai no šiem diviem pantiem,” svinīgajā pasākumā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aicinot apzināties, ka šie Satversmes panti pilnvērtīgi darbojas tikai tad, ja ir dzīva neatkarīga Latvijas valsts.

I.Mūrniece pateicās arhitektam Aldim Veidemanim un koktēlniekam Gintam Upītim, kuri spēja no jauna izveidot šīs plāksnes pēc fotogrāfijām, kā arī plākšņu atjaunošanas idejas autoram Latvijas Tiesību institūta direktoram Edijam Pogam.

Plāksnes tika atklātas klātesot Saeimas deputātiem, Satversmes tiesas priekšsēdētājam Aldim Laviņam un tiesnešiem, kā arī Ēnu dienas dalībniekiem. Pasākumā uzstājās Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā, izpildot Latvijas valsts himnu un kora dziesmu “Gaismas pils”.

Plāksnes ar Satversmes pantiem Saeimas Sēžu zāli rotāja jau 1.Saeimas darbības laikā. Pēc parlamenta darbības pārtraukšanas plāksnes noņēma, un to tālākais liktenis nav zināms. Par godu Satversmes pieņemšanas 95.jubilejai plāksnes atjaunotas un ir atgriezušās Saeimas Sēžu zālē, ikvienam simboliski atgādinot, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika un Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

Plāksnes veidotas no ozolkoka, savukārt burti – no bronzas. Projektu izstrādāja „A.Veidemaņa projektēšanas birojs”, un plāksnes veidoja koktēlnieks G.Upītis. Tās atjaunotas pēc fotogrāfijām, kurās redzams zāles vēsturiskais izkārtojums. Plāksnes Sēžu zālē uzstādītas tajā pašā vietā, kur tās atradās agrāk.

Godinot Satversmi tās 95.gadadienā, Saeimā šodien atvērts īpaši šim notikumam veltīts konstitūcijas suvenīrizdevums. Jubilejas izdevumā ir iekļauts Satversmes teksts ar grozījumiem, kas veikti laikā no 1933. līdz 2016.gadam.

Saeimas priekšsēdētāja Satversmes jubilejas izdevuma atvēršanas pasākumā uzsvēra: “Līdztekus juridiskajai funkcijai konstitūcijai ir simboliska jēga – tā ir liecība par valstiskuma dibinātāju sapņiem un iecerēm.” I.Mūrniece sacīja, ka šī izdevuma dizains raisa asociācijas ar stipru un pamatīgu pelēku laukakmeni, savukārt, izdevumu atverot, lasām spēcīgu, skaidru tekstu, kura sadaļas ir iezīmētas ar lappusēm Latvijas karoga krāsās.

Tāpat izdevumā publicēts Latvijas Satversmes sapulces 1922.gada 15.februārī pieņemtais Satversmes oriģinālteksts, ko parakstījis Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un sekretārs Roberts Ivanovs. Jubilejas izdevums laists klajā latviešu un angļu valodā. 

Latvijas Republikas Satversme pieņemta 1922.gada 15.februārī, un to izstrādāja Satversmes sapulce – pirmais tautas vēlētais likumdevējs.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/32874312726/in/album-72157680270442126/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=aAGGExkcrUo 
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī