Saeima ratificē Parīzes nolīgumu

(02.02.2017.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 2.februārī, ratificēja Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Parīzes nolīgumu. Tā mērķis ir stiprināt globālo rīcību klimata pārmaiņu novēršanai.

Nolīgumā definēta virkne apņemšanos - noturēt globālo sasilšanu zem divu grādu pēc Celsija robežas, salīdzinot ar pirmsindustriālo līmeni, un censties ierobežot temperatūras pieaugumu pusotra grāda pēc Celsija robežās, jo tas būtiski samazinās klimata pārmaiņu izraisītos riskus un ietekmes. Tāpat nolīgumā pausta apņemšanās uzlabot pielāgošanos klimata pārmaiņu negatīvajām ietekmēm, sekmēt noturīgumu pret klimata pārmaiņām un veicināt investīciju novirzi saskaņā ar oglekļa mazietilpīgu un pret klimata pārmaiņām noturīgu attīstību.

Attiecībā uz klimata pārmaiņu ierobežošanu nolīgums paredz, ka visām tā pusēm ir jāiesniedz un pēc tam regulāri jāatjauno savi nacionāli noteiktie devumi klimata pārmaiņu ierobežošanā. Proti, vienošanās katrai valstij nenoteic konkrētas saistības klimata pārmaiņu ierobežošanā, bet gan ļauj tās noteikt pašām valstīm. Eiropas Savienības (ES) valstis kopīgi apņēmušās samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par vismaz 40 procentiem līdz 2030.gadam salīdzinājumā ar 1990.gadu. Šo mērķi visas ES dalībvalstis ir vienbalsīgi apstiprinājušas.

Parīzes nolīgumā noteiktos mērķus Latvija ievēro jau šobrīd, tādēļ līdz ar tā ratificēšanu nav sagaidāma būtiska ietekme uz sabiedrību, teikts likumprojekta anotācijā.

Nolīgumā paredzēto saistību izpildi Latvijā koordinēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde