Publisko izdevumu komisijas deputāti pastiprināti uzraudzīs lielo ES projektu īstenošanu

(17.01.2017.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 17.janvārī, vienojās turpmāk pastiprināti uzraudzīt nozīmīgāko Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēto projektu īstenošanas progresu. Deputāti šodien iztaujāja Finanšu ministrijas pārstāvjus par finansiāli nozīmīgākajiem projektiem turpmākajos gados.

Komisija lēma, ka vismaz reizi ceturksnī uzraudzīs tādus lielos projektus kā dzelzceļa elektrifikācija, Rīgas tramvaja infrastruktūras attīstība, Stradiņa slimnīcas A korpusa otrā kārta, Gudrona dīķu sanācijas otrā kārta, kā arī sociālo pakalpojumu attīstība personām ar invaliditāti.

“Diemžēl jau vairāku nozīmīgu projektu sākumā ir ievērojami trūkumi, kas var ietekmēt visa projekta īstenošanu. Redzam, ka vairāk nekā par diviem gadiem kavējas dzelzceļa elektrifikācijas projekts, arī Stradiņa slimnīcas otrās kārtas būvniecība, kā arī daudz neskaidrību ir ar Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projektu,” norāda komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

A.Bērziņš uzsver, ka iepriekšējais ES fondu plānošanas periods parādīja, ka valstī ir problēmas ar lielu un sarežģītu projektu īstenošanu, tādēļ komisija iesaistījās tādu nozīmīgu projektu kā Stradiņu slimnīcas A korpusa pirmās kārtas būvprojekta, e-veselības sistēmas un Krievu salas projektu uzraudzībā. Atbildīgās amatpersonas regulāri atskaitījās par projektu īstenošanas gaitu. Komisijā novērojām, ka līdz ar uzraudzības pastiprināšanu atsevišķu projektu vadība būtiski uzlabojās. Turklāt komisijas sēdes bija tā vieta, kur bieži vien notika atbildīgo iestāžu sadarbības koordinācija, norāda komisijas priekšsēdētājs.

Deputāti šodien arī asi kritizēja ierēdņu nespēju meklēt un vērtēt objektīvus iemeslus, kādēļ daudzu nozīmīgu projektu īstenošana iekavējusies.

Plānošanas periodā no 2014.līdz 2020.gadam Latvijai ir pieejams ES fondu finansējums 4,4 miljardus eiro apmērā.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem