Valsts pārvaldes komisija: vēlēšanu iecirkni varēs mainīt 18 dienas pirms pašvaldību vēlēšanām

(17.01.2017.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 17.janvārī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, paredzot, ka vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs ir reģistrēts, varēs mainīt ne vēlāk kā 18 dienas pirms pašvaldību vēlēšanām, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām. 

Pārceļot beigu termiņu, kādā vēlētājs drīkst mainīt savu vēlēšanu iecirkni, tiktu nodrošināta iespēja vēlēšanu iecirkņu maiņu pietuvināt pašām vēlēšanām, šodienas komisijas sēdē likuma grozījumu nepieciešamību pamatoja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Līdz ar to termiņš iecirkņa maiņai būtu par vienu nedēļu ilgāks un beigtos tuvāk vēlēšanām, kad vēlētājiem varētu būt lielāka skaidrība par ērtāko iecirkni, kurā balsot vēlēšanu dienā.   

Patlaban par savu vēlmi mainīt vēlēšanu iecirkni likumā noteiktajos gadījumos vēlētājs paziņo, ne vēlāk kā 25 dienas pirms vēlēšanām pats personiski iesniedzot iesniegumu jebkurai pašvaldībai vai tās dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. 

Atbalstu Vēlētāju reģistra likuma grozījumiem šodien pauda arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis, apliecinot, ka 18 dienas pirms vēlēšanām patlaban ir minimālais iespējamais termiņš, kādā var sagatavot ziņojumus pašvaldībām par vēlētājiem, kuri jāiekļauj vēlēšanu sarakstos. 

Valsts pārvaldes komisija nolēma lūgt Saeimu likumprojektu nodot komisijai, piešķirt tam steidzamību un pieņemt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā, informē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienest

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde