Ināra Mūrniece: cilvēku ar invaliditāti aktivitāte kalpo par iedvesmu visai sabiedrībai

(02.12.2016.)
VideoGalerija

Cilvēki ar invaliditāti, kuri par spīti dažādām grūtībām un dzīves uzliktiem pārbaudījumiem turpina būt aktīvi gan darbā, gan sportā, gan piedalās likumdošanas procesā, kalpo par iedvesmu pārējai Latvijas sabiedrībai, piektdien, 2.decembrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot ikgadējo diskusiju „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”.

„Daudzējādā ziņā jūs esat mums paraugs, jūs rādāt priekšzīmi. Arī latviešu paralimpiešu iegūtās medaļas un sasniegumi ir tikai viena daļa no tā, ar ko mēs varam lepoties,” sacīja I.Mūrniece diskusijā, kas šogad veltīta nodarbinātības un uzņēmējdarbības tematikai.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka, lai veicinātu šo cilvēku līdzdalību likumdošanas jomā, ir nepieciešami vairāki būtiski uzlabojumi. Viņa arī uzsvēra, ka šādas kopīgas deputātu un cilvēku ar invaliditāti diskusijas ir vērtīga iespēja kopīgā domu apmaiņā rast pēc iespējas efektīvākus risinājumus, kā pilnveidot šīs sabiedrības daļas iesaisti darba tirgū un veicināt viņu ekonomisko neatkarību.

Arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča diskusijas atklāšanā uzsvēra nepieciešamās izmaiņas likumdošanā. Viņa akcentēja Sociālo un darba lietu komisijas veiktos soļus, virzot izskatīšanai Saeimā vairākus būtiskus grozījumus šīs jomas likumos, piemēram, izmaiņas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas likumā. Tāpat A.Barča informēja par topošo Sociālās uzņēmējdarbības likuma projektu.

Pirms diskusijas Saeimas Sarkanajā zālē notika mūsu paralimpiešiem veltītās fotogrāfa Jura Bērziņa-Soma fotoizstādes „Tu esi. Tu vari. Rio” atklāšana. Līdz ar izstādes autoru, atklāšanā piedalījās arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte un paralimpisko spēļu Riodežaneiro medaļnieks – vieglatlēts Aigars Apinis.

Ikgadējā diskusija iedibināta, atzīmējot Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti – 3.decembri. Šīs dienas mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti.

Latvijas parlamentā diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” tiek rīkota kopš 2010.gada, un šogad tā veltīta jautājumiem par ekonomiskās neatkarības veicināšanu. Pasākuma dalībnieki diskutē par cilvēku ar invaliditāti nodrošināšanu ar darba vietām un pašnodarbinātības veicināšanu, kā arī par īpašām jauniešu motivācijas programmām. Tāpat uzmanības centrā ir jautājums par uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumiem.

Diskusiju rīko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija un Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO.


Fotogrāfijas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157677226351046
Video no diskusijas: https://www.youtube.com/watch?v=8ecn_Cxwa4c

Fotogrāfijas no izstādes atklāšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157673343151684
Video no izstādes atklāšanas: https://www.youtube.com/watch?v=6JtaQ1EpqQQ

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde