Baltijas Asamblejas balvu zinātnē saņem Maija Dambrova

(27.10.2016.)

Profesore Maija Dambrova no Latvijas ceturtdien, 27.oktobrī, svinīgā ceremonijā kultūras pilī Ziemeļblāzma saņēma Baltijas Asamblejas (BA) balvu zinātnē, kas piešķirta par zinātnisko darbu enerģijas metabolisma jomā, kā arī ieguldījumu preparāta „Mildronāts” darbības mehānismu izpētē.

„Esmu ļoti pateicīga visiem savas dzīves skolotājiem, kolēģiem, ģimenei. Ceru, ka mans piemērs iedvesmos arī mazo valstu un lauku skolu beidzējus izvēlēties zinātni kā iespējamo karjeru un stiprinās ticību jauniešos un arī pārējos mūsu valstu iedzīvotājos, ka ar godīgu darbu, pozitīvu enerģiju un talantu ir iespējams sasniegt virsotnes un gūt panākumus,” saņemot balvu, sacīja M.Dambrova.

BA balva literatūrā piešķirta lietuviešu dzejniekam, dramaturgam un tulkotājam Sigitam Parulskim (Sigitas Parulskis) par romānu „Darkness and Company”, kā arī eseju kolekcijām „Wanting Something Tender Before Dying” un „The Fangs of My Conviction”.

Savukārt BA balvu mākslā šogad saņēma Igaunijas izvirzītais kandidāts - režisors Kristijons Vildžūns (Kristijonas Vildžiūnas) par filmu „Seneca’s Day”. Tas ir pirmais šāda veida Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopprojekts. Spēlfilma stāsta par 1989.gadu Viļņā, vēstot arī par Baltijas ceļu.

Sveicot laureātus, BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns uzsvēra, ka mūsu reģions ir īpašs ne tikai ar skaisto dabu un ievērojamo attīstību, kas piedzīvota kopš valstu neatkarības atgūšanas: „Šie izcilie prāti, kuri par savām mājām dēvē Baltijas valstis, ir snieguši ne tikai lielu ieguldījumu mūsu reģionam, bet ir nesuši arī Baltijas valstu vārdu pasaulē.”

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Tāpat pasākumā pasniedza Baltijas Inovācijas balvu, ko saņēma Baltic Scientific Instruments no Latvijas. Inovācijas balvas diplomi pasniegti Fortumo Ou no Igaunijas un Softneta no Lietuvas. Baltijas Inovācijas balvu iedibinājusi BA sadarbībā ar Baltijas Zinātnes parku un inovācijas centru asociāciju, un uz to var pretendēt uzņēmumi, kas pēdējo trīs gadu laikā ir realizējuši tirgū inovatīvus un efektīvus produktus, pakalpojumus vai biznesa modeļus.

Balvu pasniegšanas ceremonijā piedalījās arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė).

BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē, kā arī Baltijas Inovācijas balva ceturtdien pasniegta BA 35.sesijas ietvaros, kas 27. un 28.oktobrī notiek Rīgā un iezīmē Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības organizācijas 25.gadskārtu.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu literatūrā saņēma rakstnieks Māris Bērziņš par romānu „Svina garša”. Laureāts BA balvā mākslā bija lietuviešu diriģents Modests Pitrens (Modestas Pitrėnas). Savukārt balvu zinātnē pērn piešķīra Evai Klaritai Petai (Eva-Clarita Pettai) un Vello Petai (Vello Pettai) no Igaunijas par monogrāfiju „Transitional and Retrospective Justice in the Baltic States”.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157675682767326
Video: https://www.youtube.com/watch?v=0RwKyWXN8Ew
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta