I.Viņķele: pedagogu atalgojuma modeļa reformā svarīgs ir dialogs starp visām pusēm

(25.10.2016.)

„Jaunā reforma ir nepieciešama, lai sakārtotu pedagogu darba samaksas kārtību, taču skaidri redzams, ka tā iezīmējusi konkrētas problēmas Latvijas izglītības sistēmā, kas saistītas ar iedzīvotāju skaita izmaiņām mūsu valstī. Visām iesaistītajām pusēm ir jāmeklē pēc iespējas efektīvākais veids, kā rast kopsaucēju un problēmas risināt. Mēs nedrīkstam iestigt savstarpējos apvainojumos, meklējot vainīgos, tā vietā mums ir jāmeklē risinājums,” otrdien, 25.oktobrī, uzsvēra Izglītības, kultūras zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

I.Viņķele pēc komisijas sēdes, kurā deputāti tikās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, uzsvēra, ka reforma sabiedrībā uzjundījusi plašas diskusijas, kurās emocijas nereti ņem virsroku un aizēno pašu svarīgāko – mērķi pilnveidot darba samaksas kārtību un attīstīt Latvijas izglītības sistēmu -, kā arī aicināja iesaistītās puses uz ciešāku dialogu.

Izglītības ministrs deputātus iepazīstināja ar pirmajiem secinājumiem par pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešanas gaitu un uzsvēra, ka tie apliecina algu pieaugumu lielākajai daļai pedagogu. Neveicot reformu, vispārējās izglītības sistēma draudētu sabrukt jau tuvākā gada vai divu laikā. Tāpat ministrs deputātiem norādīja uz problēmām, ko rada skolas, kurās ir nepietiekams izglītojamo skaits, un līdz ar to skolotājiem nav iespējams nodrošināt pilnas slodzes darbu.

Ministrs uzsvēra nepieciešamību sakārtot skolu tīklu un īpaši izcēla pašvaldību līdzatbildību par to, kādu atalgojumu saņem pedagogi pašvaldību izglītības iestādēs. K.Šadurskis uzsvēra, ka, sakārtojot skolu tīklu, jaunais pedagogu darba samaksas modelis radītu iespēju visu skolotāju atalgojumam ievērojami pārsniegt 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Tāpat sēdē deputāti tika informēti par nepietiekamo finansējumu augstākās izglītības jomā, kā rezultātā var nākties samazināt budžeta vietu skaitu valsts augstskolās, lai varētu nodrošināt akadēmiskā personāla atalgojuma pieaugumu valsts augstskolās.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī