O.Ē.Kalniņš Seulā: Latvijai un Dienvidkorejai ir milzīgs ekonomiskās sadarbības potenciāls

(19.10.2016.)

Latvijai un Dievnidkorejai ir milzīgs ekonomiskās sadarbības potenciāls, īpaši tehnoloģiju jomā. Pirms gada Seulā atvērtā Latvijas vēstniecība atšķīrusi jaunu lappusi abu valstu attiecībās un ir būtisks solis sadarbības veicināšanai, uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš šajās dienās vizītē uzturas Korejas Republikā.

Vizītes ietvaros Ārlietu komisijas delegācija tikās ar Korejas parlamenta priekšsēdētāja pirmo vietnieku, Korejas parlamenta Ārlietu un apvienošanās komitejas vadību un citiem parlamenta pārstāvjiem. Tāpat Saeimas delegācija tikās ar Korejas ārlietu ministra vietnieku un apmeklēja Korejas vadošo telekomunikāciju uzņēmumu “SK Telecom”.

O.Ē.Kalniņš norāda, ka katras tikšanās centrā bijis jautājums par Latvijas un Dienvidkorejas ekonomiskās sadarbības veicināšanu. Sarunās Saeimas deputāti informēja kolēģus par mūsu valsts uzņēmēju interesi apmeklēt Dienvidkoreju un apliecināja Latvijas gatavību vizītē uzņemt Dienvidkorejas biznesa misiju ar mērķi attīstīt biznesa saites; šo vizīšu organizēšanā atbalstu var sniegt Latvijas vēstniecība. O.Ē.Kalniņš arī sacīja, ka Latvija augstu novērtētu Dienvidkorejas puses reciprocitāti, nozīmējot rezidējošo vēstnieku Latvijā.

Sarunās Dienvidkorejas amatpersonas atzinīgi novērtēja Latviju kā tūrisma galamērķi, īpaši akcentējot interesi par mūsu valsts kultūru un dabu. Šajā kontekstā O.Ē.Kalniņš sacīja, ka abām valstīm ir jāstrādā pie līgumtiesiskās bāzes izveidošanas gaisa satiksmes jomā, tādējādi veicinot gan sadarbību ekonomikā, gan arī tūrismu.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Dienvidkorejas darba kārtībā galvenā prioritāte ir drošības jautājumi. O.Ē.Kalniņš kolēģus informēja par Eiropas un Baltijas izaicinājumiem drošības jomā. Savukārt Dienvidkorejas amatpersonas pateicās Latvijai par atbalstu Apvienoto Nāciju Organizācijā jautājumos, kas skar drošību.

Sarunās Saeimas delegācija apliecināja, ka uzaicinājums Dienvidkorejas parlamenta spīkeram vizītē apmeklēt Latviju aizvien ir spēkā.

Saeimas Ārlietu komisijas vizītei Dienvidkorejā ir arī simboliska nozīme, jo šogad aprit 25 gadi kopš abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas, atzīmē O.Ē.Kalniņš.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš kopā ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedru Rihardu Kolu un komisijas deputātu Arti Rasmani no 17. līdz 21.oktobrim uzturas Dienvidkorejā. Vizītē Saeimas delegāciju pavada Latvijas vēstnieks Dienvidkorejā Pēteris Vaivars.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde