Baltijas Asamblejas balvu zinātnē iegūst Maija Dambrova

(27.09.2016.)

Otrdien, 27.septembrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2016.gada balvu zinātnē piešķirt Maijai Dambrovai par zinātnisko darbu enerģijas metabolisma jomā, kā arī ieguldījumu preparāta „Mildronāts” darbības mehānismu izpētē.

BA balvu literatūrā šogad saņems lietuviešu dzejnieks, rakstnieks, literatūras kritiķis, dramaturgs un tulkotājs Sigits Parulskis (Sigitas Parulskis) par romānu „Darkness and Company”, kā arī eseju kolekcijām „Wanting Something Tender Before Dying” un „The Fangs of My Conviction”.

Savukārt balvu mākslā piešķirs Igaunijas izvirzītajam balvas kandidātam - režisoram Kristijonam Vildžūnam (Kristijonas Vildžiūnas) par filmu „Seneca’s Day”. Tas ir pirmais šāda veida Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopprojekts. Spēlfilma stāsta par 1989.gadu Viļņā, vēstot arī par Baltijas ceļu.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 27. un 28.oktobrī Rīgā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

literatūrā

  • Guntis Berelis, Latvija. Rakstnieks nominēts par romānu „Vārdiem nebija vietas” (2015);
  • Dorisa Kareva (Doris Kareva), Igaunija. Dzejniece, tulkotāja un redaktore nominēta par dzejas krājumu „Family Album” (2015);

mākslā

  • Vestards Šimkus, Latvija. Pianists nominēts par augstvērtīgo sniegumu koncertos Latvijā un ārzemēs, tostarp daudzos ievērojamos starptautiskos festivālos, kā arī komponista Sergeja Rahmaņinova mūzikas interpretāciju solo albumā „Vestard Shimkus. Rachmaninoff”;
  • Dāvids Gerings (David Geringas), Lietuva. Čellists un diriģents nominēts par izcilību un oriģinalitāti koncertos, kā arī Baltijas mūzikas popularizēšanu Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un citviet pasaulē;

zinātnē:

  • Lims Kupcinsks (Limas Kupcinskas), Lietuva. Gastroenterologs nominēts par augstiem zinātniskajiem sasniegumiem un sadarbības stiprināšanu Baltijas valstu pētnieku starpā.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu literatūrā saņēma rakstnieks Māris Bērziņš par romānu „Svina garša”. Laureāts BA balvā mākslā bija lietuviešu diriģents Modests Pitrens (Modestas Pitrėnas). Savukārt balvu zinātnē pērn piešķīra Evai Klaritai Petai (Eva-Clarita Pettai) un Vello Petai (Vello Pettai) no Igaunijas par monogrāfiju „Transitional and Retrospective Justice in the Baltic States”.

 

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no žūrijas komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157673256035500
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde