Baltijas un Ziemeļvalstu spīkeri nākamgad apmeklēs Gruziju

(22.08.2016.)

Lai apliecinātu solidaritāti Gruzijai, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāji pēc Gruzijas spīkera aicinājuma kopīgā vizītē apmeklēs šo valsti. Par to pirmdien, 22.augustā, vienojās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas parlamentu spīkeri, gadskārtējā NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē šogad tiekoties Rīgā.

Plānots, ka viens no darba kārtības jautājumiem, tiekoties NB8 valstu un Gruzijas amatpersonām, būs progress ceļā uz bezvīzu režīmu starp Eiropas Savienību un Gruziju.

NB8 valstu parlamentu augstākās amatpersonas jau iepriekš devušās kopīgās vizītēs. Šī gada februārī NB8 parlamentu augstākās amatpersonas vizītē apmeklēja Ukrainu. Tā tika organizēta pēc Latvijas kā NB8 prezidējošās valsts ierosinājuma.

Šīsdienas NB8 spīkeru tikšanās dienas kārtībā bija jautājumi, kas šogad izvirzīti kā astoņu valstu sadarbības prioritātes - parlamentu priekšsēdētāji runāja par drošības stiprināšanu reģionā un atbalstu Eiropas Savienības Austrumu partnerībai. Pievēršoties reģiona drošības aktualitātēm, NB8 parlamentu spīkeri diskutēja par enerģētiskās drošības stiprināšanu, kiberdrošību, cīņu ar hibrīddraudiem, kā arī darbu stratēģiskās komunikācijas jomā. Parlamentu spīkeri runāja arī par aktuālajiem Eiropas dienas kārtības jautājumiem un izaicinājumiem.

Igauniju parlamentu priekšsēdētāju konferencē pārstāv Rīgikogu prezidents Eiki Nestors (Eiki Nestor), Lietuvu – Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), Somiju - Eduskuntas spīkere Marija Lohela (Maria Lohela), Dāniju - Folketinga spīkere Pia Kersgorda (Pia Kjærsgaard), Islandi – Altinga priekšsēdētājs Einars K. Gudfinnsons (Einar K. Gudfinnsson), Norvēģiju – Stortinga prezidents Olemiks Tommesens (Olemic Thommessen), savukārt Zviedriju - pirmais Riksdāga spīkera vietnieks Tobiass Billstrems (Tobias Billström). Sanāksmi vada Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju konference notiek reizi gadā kādā no reģiona valstīm. Nākamgad NB8 spīkeru sanāksme notiks Norvēģijas pilsētā Lillehammerē.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157669656720814
Video: https://www.youtube.com/watch?v=45AIifqGyaw 
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt