Mandātu komisija kolektīvo iesniegumu “Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem” rosina skatīt Tautsaimniecības komisijā

(20.07.2016.)
Galerija

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien, 20.jūlijā, turpinot izskatīt Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu “Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem”, vienojās to nodot izvērtēšanai Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai. 

Šodienas komisijas sēdē noraidošu attieksmi pret iniciatīvu aizliegt zemi pārdot ārzemniekiem pauda gan Zemkopības, gan arī Ekonomikas ministrijas pārstāvji, uzsverot, ka Latvija līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā, kā arī pievienošanos Eiropas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) ir apņēmusies ievērot starptautiskās saistības, ko uzņēmusies pildīt, un nav tiesīga noteikt šādu aizliegumu. Patlaban zemes iegādei Latvijā ir noteikti vairāki ierobežojumi, un par dažiem no tiem Eiropas Komisija ir ierosinājusi pārkāpuma procedūru, deputātus informēja ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis. 

Meklēt citus risinājumus, kā varētu atbalstīt Latvijas zemniekus un zemes īpašniekus, kuri vēlas iegādāties zemi lauksaimniecības vai rūpnieciskās produkcijas ražošanai, deputātus šodien aicināja arī Zemnieku Saeimas un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes pārstāvji. Kā viens no risinājumiem tika minēta iespēja Tautsaimniecības komisijā, kas jau strādā ar grozījumiem likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, pārskatīt patlaban likumā noteiktos kritērijus zemes iegādei. 

Saeimā iesniegtās iniciatīvas autori aicina Saeimu izdarīt grozījumus attiecīgajos likumos, lai Latvijas lauksaimniecības un meža zemi varētu saglabāt pilsoņu īpašumā un izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem. Iniciatīvas atbalstītāji arī aicina Saeimas deputātus izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai pilsoņiem. 

Kolektīvais iesniegums “Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem”, ko parakstījuši 10550 pilsoņi, Saeimā iesniegts šī gada 18.aprīlī. 

Par Mandātu komisijas lēmumu vēl jābalso Saeimai. 

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157671303959855/with/27810940254/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesinas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī