Ināra Mūrniece: mediju un informācijas pratībai ir izšķiroša loma demokrātiskā sabiedrībā

(27.06.2016.)
Galerija

Mediju un informācijas pratība ir izšķiroša ikvienai demokrātiskai sabiedrībai. Kritiskā domāšana ir ļoti nepieciešama, jo sabiedrībai jābūt informētai, bet tai arī jābūt spējīgai atšķirt, kas ir patiess. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 27.jūnijā, atklājot Otro Eiropas mediju un informācijas pratības forumu.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka mediju izplatītā informācija var apdraudēt brīvu sabiedrību. Mediji var tikt ļaunprātīgi izmantoti populismam, ekstrēmismam, dezinformācijai un propagandai. It īpaši bīstami tas ir šobrīd, kad saskaramies ar jaunu drošības situāciju Eiropā, sacīja I.Mūrniece, minot terorisma draudus, Krievijas agresiju Ukrainā, kā arī Kremļa propagandu mūsu informācijas telpā.

Manipulācija ar faktiem rada apjukumu, teica I.Mūrniece, norādot, ka pret to jāvēršas, stiprinot mediju lietotprasmi. „Ir jāuzlabo iedzīvotāju prasmes gudrāk izmantot sociālos un tradicionālos medijus. Arī pašiem žurnālistiem nepārtraukti jāpapildina zināšanas mediju un informācijas pratībā.”

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas prioritāte ir neatkarīgo mediju stiprināšana. “Valdība drīz noslēgs darbu pie jaunām mediju politikas vadlīnijām, kurās ir izcelta mediju pratība. Esmu gandarīta, ka Baltijas Mediju izcilības centrs Rīgā dod ieguldījumu žurnālistu apmācībā.” I.Mūrniece uzsvēra, ka arī skolās būtu jācenšas mācīt kritiskās domāšanas prasmes skolēnos.

Forumu rīko UNESCO sekretariāts, Eiropas Komisija un Globālā alianse sadarbībai mediju un informācijas pratības jomā sadarbībā ar Latvijas valdību. Forumā pulcējas mediju jomas profesionāļi, pētnieki, pedagogi, valdības un politikas veidotāji, bibliotēkas un citas iestādes.

Pasākuma mērķis ir veicināt vienotas mediju un informācijas pratības politikas īstenošanu un ieviešanu Eiropā un pasaulē, stiprinot institūciju, organizāciju, korporāciju, profesionāļu, sabiedrības iesaisti un sadarbību, liecina UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas informācija.

 

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157667552104923
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt