Saeima reģionu bibliotēkām un augstskolām dāvina grāmatu par parlamentārismu

(27.05.2016.)

Saeima, atzīmējot Latvijas neatkarības atjaunošanas 26.gadadienu, galvenajām reģionālajām bibliotēkām, kā arī augstskolām dāvina Gunāra Kusiņa grāmatu “Latvijas parlamentārisma apskats”. 

“Grāmata ir lielisks informācijas avots, un tā būs aizraujoša lasāmviela politiķiem, vēsturniekiem, juristiem, studentiem un ikvienam interesentam,” dāvinot grāmatu, vēstulē bibliotēkām pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. 

I.Mūrniece atzīmē, ka grāmata reģionu galvenajās bibliotēkās būs pieejama ikvienam interesentam visā valstī un tā ir vērtīga dāvana mūsu likumdevējam un ikvienam latvietim, sagaidot Latvijas valsts simtgadi. 

Grāmatu izdevusi Saeima, un tās svinīgā atvēršana notika Saeimas namā šī gada 4.maijā – Neatkarības atjaunošanas 26.gadadienā. 

Izdevuma autors G.Kusiņš ir konstitucionālo un valststiesību speciālists, bijis ilggadējs Saeimas Juridiskā biroja vadītājs. Grāmata ir faktoloģiski bagāts un aizraujošs ieskats Latvijas parlamentārisma vēsturē un attīstībā kopš mūsu valsts pirmsākumiem līdz pat šim laikam. 

Grāmata stāsta par parlamentārisma aizsākumiem Latvijā, Latvijas Tautas padomi kā priekšparlamentu, kā arī par pirmo demokrātiski ievēlēto Latvijas tautas pārstāvības institūciju un pirmo parlamentu – Satversmes sapulci. Tāpat G.Kusiņš grāmatā analizē parlamentārisma attīstību pirmo četru Saeimu darbības laikā un parlamentārisma krīzi Latvijā, kā arī stāsta par pseidoparlamentārismu Latvijā okupācijas laikā 1940.gadā. 

Pētījumā izklāstīti mēģinājumi vācu okupācijas laikā Latvijas teritorijā atjaunot Latvijas valsti pārstāvošas institūcijas, kā arī sniegta informācija par parlamentārisma atjaunošanu Latvijā un tā attīstību no Augstākās padomes līdz pat 12.Saeimai. 

Grāmata tapusi pēc Latvijas Republikas Saeimas iniciatīvas. Tā papildināta ar vēsturiskām fotogrāfijām. Grāmatas māksliniece ir Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas asociētā profesore un dizaina studijas H2E mākslinieciskā direktore Ingūna Elere.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt