Ieviesīs mehānismu kļūdaini iemaksāto administratīvo sodu atmaksai

(24.05.2016.)

Personas, kuras pārmaksājušas vai nepareizi iemaksājušas naudas sodu, varēs to atgūt trīs gadu laikā, ar iesniegumu vēršoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) vai attiecīgajā pašvaldībā. Šādu kārtību paredz izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas otrdien, 24.maijā, konceptuāli atbalstītas Saeimas Juridiskajā komisijā.

Valsts budžetā pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto naudas soda summu varēs saņemt atpakaļ, vēršoties Valsts ieņēmumu dienestā ar attiecīgu iesniegumu. Savukārt, lai saņemtu atpakaļ pašvaldības budžetā ieskaitīto naudu, ar iesniegumu būs jāvēršas pašvaldībā, kas pieņēmusi lēmumu par naudas soda uzlikšanu.

Valsts budžetā nepareizi iemaksāto naudas soda summu varēs saņemt atpakaļ, ja iesniegums būs iesniegts trīs gadu laikā no dienas, kad maksājums atzīts par saņemtu valsts budžetā.

Patlaban normatīvie akti neregulē rīcību attiecībā un pārmaksātām vai nepareizi iemaksātām naudas summām, taču praksē soda naudas atmaksa pēc personas lūguma tiek veikta, deputātiem skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve.

Kā noskaidroja Juridiskās komisijas deputāti, soda pārmaksa nereti veidojas gadījumos, kad persona sākotnēji samaksā naudas sodu, bet vēlāk to pārsūdz un tiesa prasību apmierina. Savukārt nepareiza soda nomaksa parasti saistīta ar naudas iemaksāšanu valsts budžeta nepareizajā kontā. VID pārstāve norādīja, ka soda naudas atkarībā no pārkāpuma veida jāiemaksā 26 dažādos kontos. Deputāti pauda neizpratni, kādēļ nauda, kas galu galā nonāk vienkopus valsts budžetā, būtu ieskaitāma dažādos kontos, radot nevajadzīgus kļūdu riskus. Komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aicināja atbildīgās izpildvaras amatpersonas nākamreiz, skatot likumprojektu otrajā lasījumā, pamatot šādas kārtības nepieciešamību.

Tāpat deputāti aicināja apsvērt, vai nav iespējams vienkāršot piedāvāto atmaksas kārību, atsakoties no iesnieguma nepieciešamības un pārmaksātās vai kļūdaini iemaksātās summas atmaksājot automātiski.

Likumprojekts trīs lasījumos vēl jāskata Saeimā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt