Muzeju naktī Saeimas namā Latvijas brīvības ceļa līkločus izstaigā ap 3000 cilvēku

(22.05.2016.)
VideoGalerija

Sestdien, 21.maijā, Muzeju naktī Saeimas namā viesojās aptuveni trīs tūkstoši apmeklētāju, lai aplūkotu ekspozīciju “Durvis no pagātnes uz nākotni #BrīvībasCeļš” un paraudzītos uz mūsu valsts neatkarības atgūšanas ceļa spilgtākajiem notikumiem un šodienas Latviju.

Saeima savas durvis apmeklētājiem vēra jau pulksten 19.00, un pirmais viesis bija vienu gadu un trīs nedēļas vecais Eduards ar ģimeni no Mārupes.

Muzeju naktī lielu interesi Saeimas apmeklētāji izrādīja par audiovizuālo stāstu „Brīvības ceļš”. Interaktīvā grāmatā ikviens Saeimas nama viesis varēja pāršķirstīt mūsu valsts jaunāko laiku vēstures lappuses un aplūkot ainas no Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas parakstīšanas, Barikāžu laika un Latvijas konstitucionālā likuma pieņemšanas.

Apmeklētāju uzmanību saistīja arī iespēja apskatīt ārvalstu augstāko amatpersonu un diplomātu dāvanas, kuras vizīšu ietvaros Latvijas parlaments saņēmis pirmajos atjaunotās neatkarības gados. Pirmā dāvana ir lāpa, ko 1990.gada 4.maijā Saeimai uzdāvināja Lietuvas parlaments.

Apmeklētāji varēja apskatīt arī dāvanu, ko 19.maijā Saeimas priekšsēdētājai pasniedza Latvijas Bobsleja un skeletona federācija. Tā ir ar parakstiem rotāta bobslejistu Oskara Melbārža, Daumanta Dreiškena, Arvja Vilkastes un Jāņa Strengas fotogrāfija, kas ir uzņemta mirklī, kad mūsu valsts sportisti pirmo reizi kļuva par pasaules čempioniem bobslejā.

Saeimas namā ikviens varēja iepazīties ar Latvijas pilsētu, pagastu un novadu ģerboņu izstādi, un līdzās Muzeju nakts tematiskajai ekspozīcijai apskatīt arī parlamenta telpu interjeru un Sēžu zāli. Tāpat interesenti varēja ielūkoties reprezentācijas telpās, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas, tostarp Kamīnzālē aplūkot viena no Latvijas parlamentārisma pamatlicējiem – Zigfrīda Annas Meierovica – portretu. To šī gada 4.maijā Latvijas parlamentam kā dāvinājumu pasniedza atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāji.

Pasākuma laikā lielu interesi apmeklētāji izrādīja par iespēju nofotografēties īpaši veidotajā “Brīvības ceļa” fotostūrītī. Bildes no fotostūrīša neilgi pēc pasākuma būs pieejamas www.flickr.com/pasakums.

Šogad Latvijā par Muzeju nakts atslēgas vārdu bija izvēlēts jēdziens “durvis”, kas ir sākums un robežšķirtne starp iekšējo un ārpasauli, starp “pirms” un “pēc”, starp zināmo un nezināmo, starp savējiem un svešajiem. Arī Saeimas nama durvis kļuvušas par simbolu Latvijas neatkarības atjaunošanai – pie tām 1990.gada 4.maijā pulcējās tūkstošiem ļaužu, ar gavilēm sagaidot Augstākās Padomes deputātus, kuri nupat bija nobalsojuši par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Parlaments iepazīstināšanu ar Latvijas jaunāko laiku vēsturi aizsāka jau aizvadītajā gadā gan Atvērto durvju dienā, gan festivāla “Staro Rīga” ietvaros.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vēra jau septīto gadu pēc kārtas.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666187443094
Video: https://www.youtube.com/watch?v=lyME3IS7yBs
Izmantošanas noteikumi:
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde