Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: darbošanās NVO cilvēkiem dod lielāku pašapziņu un brīvības sajūtu

(01.03.2016.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 1.martā, uzrunājot Vispasaules nevalstisko organizāciju (NVO) dienai veltītā pasākuma dalībniekus, uzsvēra, ka NVO cilvēkiem palīdz attīstīt lielāku pašapziņu un brīvības sajūtu. Dalība NVO palīdz celt katra atsevišķā indivīda vērtību un vienlaikus veicina izpratni par savstarpējās sadarbības nozīmi, teica I. Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā pateicās par iespēju būt klāt Vispasaules NVO dienas svinībās, kā arī īpaši atzīmēja Latvijas Pilsoniskās alianses nopelnus, veicinot savstarpējo sadarbību NVO sektorā. 

Nevalstisko organizāciju sociālā ietekme ir nenovērtējama, sacīja I.Mūrniece. “Šodien pat grūti iedomāties jomu, kurā nebūtu pārstāvēta pilsoniskā sabiedrība. Nevalstiskās organizācijas palīdz veidot politiku, attīsta ekonomiku, sniedz sociālos pakalpojumus, darbojas dabas aizsardzībā, palīdz kopt kultūras tradīcijas, ir ievērojami paplašinājušas labdarībā iesaistīto cilvēku loku, galu galā – glābj nelaimē nokļuvušos.” 

Saeimas priekšsēdētāja arī atgādināja, ka Latvijā NVO skaits īpaši pieauga pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Tā veicināja pilsonisko kustību un sabiedrības līdzdalību – gan ar plašām sadarbības iespējām, gan ar dažādu ES fondu finansējumu, gan ar saistošiem projektiem. “Nevalstiskās organizācijas cilvēkiem ir devušas lielāku pašapziņu un brīvības sajūtu. Tās ļāvušas celt katra indivīda vērtību un vienlaikus ļāvušas izprast savstarpējās sadarbības nozīmi,” teica I.Mūrniece. 

Viņa norādīja arī uz skaidri zināmu sakarību – NVO darbā iesaistījušies cilvēki ir daudz aktīvāki, izsakot savu pilsonisko gribu visu līmeņu vēlēšanās. 

Tieši NVO vienmēr ir bijušas progresīvo kustību priekšgalā un visu labo pārmaiņu ierosinātājas, uzrunas noslēgumā teica I.Mūrniece, novēlot nevalstiskajām organizācijām spēku un aizrautību turpināt darbu sabiedrības labā. 

Svinības organizē biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse” sadarbībā ar Nīderlandes Karalistes vēstniecību Latvijā. Ideja svinēt Vispasaules NVO dienu pirms pieciem gadiem radusies Latvijā, un patlaban tā tiek plaši atzīmēta visā pasaulē. 

Vispasaules NVO diena ir starptautisks simbols, kas atspoguļo pasaules NVO vērtības, centienus un rezultātus rūpēm par cilvēku drošību, izpostītām valstīm, par dabu, cilvēces mantojumu un tās nākotni un vērtību atzīšanu. Šī diena apliecina sabiedrības pateicību un atzinību NVO par sniegto ieguldījumu, un tā ir arī piemiņas diena tiem NVO cilvēkiem visā pasaulē, kuri zaudējuši dzīvību, veicot savu darbu un misijas pienākumus. 

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157664721581040
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

 

Sestdien, 20.aprīlī