I.Viņķele: mainot rezidentūras uzņemšanas kārtību, nedrīkst ignorēt jauno ārstu intereses

(01.03.2016.)

Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas kārtības grozījumi var veicināt kvalitatīvu speciālistu piesaisti valsts reģioniem, taču, domājot par izmaiņām, nedrīkst ignorēt topošo ārstu viedokli, otrdien, 1.martā, uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Līdz ar nepietiekamo rezidentūras vietu skaitu iezīmējas vēl divas problēmas, kas izsauc topošo ārstu satraukumu, deputātus informēja Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Studentu apvienības pārstāvji.

Pirmkārt, tā ir Veselības ministrijas (VM) iecere no trim līdz pieciem gadiem pagarināt termiņu, kas pēc valsts apmaksātas rezidentūras beigām jānostrādā valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādē vai ģimenes ārsta praksē. Otrkārt, studenti norāda uz nepilnībām VM iniciatīvā par rezidentūras uzņemšanas konkursu. Domstarpības izsauc iecere konkursā dot priekšroku tiem jaunajiem ārstiem, kuriem noslēgts līgums ar kādu pašvaldību vai valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādi, kas sniedz veselības aprūpes pakalpojumus ārpus Rīgas.

Kā sēdē norādīja studenti, šādi grozījumi būtu diskriminējoši: par prioritāti kļūtu līgums ar reģionālo ārstniecības iestādi, otrajā plānā atstājot jaunā ārsta zināšanas un prasmes.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji aicināja ņemt vērā studentu bažas. Izglītības iestāžu pārstāvji uzsvēra, ka jau līdzšinējā kārtība uzņemšanas konkursā paredz ņemt vērā reģionālos līgumus, piešķirot papildu punktus, taču līguma esamība nav bijusi un tai nebūtu jābūt prioritārai.

Uz nepilnībām, nosakot reģionālo prioritāti, sēdē deputātiem norādīja arī Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra. Viņš arī akcentēja, ka daļa VM iecerēto Ministru kabineta noteikumu grozījumu draud nonākt pretrunā ar Augstskolu likumu. Kā piemēru J.Vētra minēja pienākumu RSU un LU veidot kopīgu rezidentūras uzņemšanas komisiju.

VM plāno rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas kārtības grozījumus, lai jaunos speciālistus piesaistītu darbam reģionos un nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi Latvijas iedzīvotājiem pēc iespējas tuvāk to dzīvesvietai. 

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija aicināja VM meklēt kompromisu par rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas kārtības grozījumiem, lai rūpēs par speciālistu piesaisti reģioniem neciestu topošo ārstu intereses. Jauno ārstu piesaistei nepieciešams domāt par iespējām, ko var sniegt darbs reģionos – tie ir jautājumi par dzīvokļiem, bērnudārziem, darba un sadzīves apstākļiem, kā arī citām priekšrocībām, ko pašvaldības var piedāvāt jaunajiem mediķiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt