Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par jaunu principu administratīvo sodu politikā

(11.02.2016.)

Saeima ceturtdien, 11.februārī, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz ieviest jaunu principu administratīvo sodu politikā - tas, kurš atzīst sevi par vainīgu un sodu samaksā laikus, maksā mazāk. Likuma izmaiņas paredz – ja persona atzīst savu vainu un apņemas naudas sodu brīvprātīgi samaksāt 15 dienu laikā, amatpersona var pieņemt lēmumu samazināt naudas sodu par 50 procentiem.

Deputāti galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Enerģētikas likumā, nosakot dabasgāzes tirgus principus, kā arī paredzot tiesības mājsaimniecībām izvēlēties gāzes piegādātāju. Vienlaikus grozījumi paredz īstenot dabasgāzes tirgus reformas noslēdzošo posmu.

Rītdienas sēdes darba kārtībā galīgajā lasījumā ir arī grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ar kuriem paredzēts atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas. 

Saeima trešajā galīgajā lasījumā skatīs jaunu Tiesu ekspertu likumu, kas paredz noteikt vienotu tiesu ekspertīžu veikšanas kārtību visās šīs jomas iestādēs, kā arī novērst līdz šim praksē konstatētās nepilnības. Tāpat galīgajā lasījumā deputāti lems par likuma izmaiņām, lai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām izdienas stāžā varētu ieskaitīt arī padomju laikā iekšlietu sistēmā nostrādāto laiku.

Lai papildu teritorijām Latgales reģionā piešķirtu speciālās ekonomiskās zonas statusu, parlaments rīt pirmajā lasījumā skatīs Latgales speciālās ekonomiskās zonas likumu

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā ir trīs lēmuma projekti. Deputātiem būs jālemj, vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amatā apstiprināt Pēteri Putniņu. Tāpat darba kārtībā ir lēmuma projekts par Žerāra Renno uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, kā arī lēmuma projekts par 10 540 Latvijas pilsoņu iesniegtā kolektīvā iesnieguma “Visu gadu vasaras laiks, neveicot pāreju uz ziemas” turpmāko virzību.

Parlamenta deputātiem rīt būs jālemj arī par vairāku deputātu un valdības iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. Tostarp ir grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, kas paredz palielināt pensiju indeksāciju un ņemt vērā 50 procentus līdzšinējo 25 procentu vietā no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. 

Tāpat komisijām plānots nodot likumprojektu, kas paredz izveidot līgumtiesisko bāzi starptautisko kravu un pasažieru pārvadājumu veikšanai starp Latviju un Turkmenistānu, kā arī grozījumus likumā, kas saistīti ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes locekļu iecelšanu un atbrīvošanu no amata.

Saeimas 11.februāra sēdes darba kārtībā ir 19 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt