Saeima atbalsta Latvijas karavīru dalību starptautiskajās operācijās Mali un Irākā

(14.01.2016.)

Saeima ceturtdien, 14.janvārī, atbalstīja divus lēmumprojektus par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību starptautiskajās operācijās - ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā Mali un pretterorisma operācijā Irākā.

ANO misijā Mali piedalīsies viens līdz trīs NBS karavīri, kuri uz Mali dosies šī gada februārī un iesaistīsies Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienības sastāvā Bamako. Patlaban operācijas mandāta darbības laiks noteikts līdz šī gada 30.jūnijam.
ANO vadītajai misijai Mali ir centrālā loma situācijas stabilizēšanā šajā valstī. Līdz ar atbalstu šai misijai tiek stiprinātas ANO pozīcijas Mali un reģionā kopumā, lai nodrošinātu mieru, īstenotu samierināšanas procesu, aizsargātu civiliedzīvotājus un veicinātu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī novērstu krīzes eskalāciju kaimiņu valstīs, lēmumprojekta anotācijā norāda tā autori Aizsardzības ministrijā.

Savukārt pretterorisma operācijā Irākā Latvija iesaistīsies ar ne vairāk kā 10 karavīru lielu apmācības grupu, kas uz Irāku dosies šī gada februārī un iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā. Apmācībās iesaistītais personāls nekādā veidā netiks iesaistīts karadarbībā.

Latvija saņēmusi arī Irākas valdības atbalstu mūsu valsts ekspertu iesaistei Irākas drošības spēku apmācībā, norāda lēmumprojekta autori. Starptautiskajos dokumentos šobrīd nav nostiprināts šīs operācijas darbības termiņš, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, tiek plānots NBS dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2018.gada 1.februārim, teikts lēmumprojekta anotācijā.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas informāciju šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā “Atalanta”, ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā “Resolute Support” Afganistānā un ES Jūras spēku “Eunavfor Med/Sophia” militārajā operācijā Vidusjūras reģionā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīkliem.


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde