Ārlietu komisijā diskutē par situāciju Sīrijā

(13.01.2016.)

Saeimas Ārlietu komisija parlamenta ziemas sesiju uzsāka ar diskusiju par šī gada lielākajiem starptautiskajiem izaicinājumiem ārpolitikas jomā – situāciju Sīrijā un Ukrainā, informē komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Uz komisijas sēdi trešdien, 13.janvārī, bija aicināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Gads sākās ar jaunu saspīlējumu, Saūda Arābijai saraujot diplomātiskās attiecības ar Irānu pēc tam, kad Saūda Arābijā ar nāvi tika sodīts šiītu garīdznieks. Tas atstās negatīvu iespaidu arī uz situāciju Sīrijā, jo gan Saūda Arābija, gan Irāna spēlē būtisku lomu sarunās par situācijas noregulējumu Sīrijā, deputātiem sacīja ārlietu ministrs. Vienlaikus E.Rinkēvičs pauda, ka starptautiskā situācija šogad būs sarežģītāka nekā iepriekšējā gadā.

Ārlietu ministrs komisijas deputātiem sacīja - kamēr situācijai Sīrijā nebūs politiska noregulējuma, kurā iesaistīti visi spēlētāji, izņemot starptautiski atzītas teroristiskās organizācijas, tikmēr cīņa pret islāma valsti, bēgļu plūsmas apturēšana un cilvēku atgriešanās Sīrijā nebūs iespējama.

Komisijas deputāti interesējās par Krievijas lomu Sīrijas konfliktā un masu medijos izskanējušo informāciju, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina retorika pret rietumvalstīm pēdējās nedēļās kļuvusi maigāka. E.Rinkēvičs sacīja, ka pēdējā laikā sadarbība starp Krieviju un Amerikas Savienotajām Valstīm ir ievērojami uzlabojusies un tiek meklēti risinājumi, jo Sīrijas jautājuma risinājums ir visu interesēs. Vienlaikus ministrs sacīja, ka situācija Sīrijā un situācija Ukrainā ir nodalītas, proti, Sīrijas sarunās “tirgošanās” par Ukrainu nenotiek.

Ārlietu ministrs arī akcentēja, ka Sīrijas jautājums Eiropas Savienības Ārlietu padomes darba kārtībā ir pastāvīgi, un vēlreiz uzsvēra, ka Latvijas pozīcija ir nemainīga – esam par iespējami ātru politisku situācijas noregulējumu.

Raksturojot pašreizējo humanitāro situāciju Sīrijā, E.Rinkēvičs informēja, ka humanitārā palīdzība ir nepietiekama un bēgļu nometnēm trūkst pārtikas, medikamentu un finansējuma.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt