Saeima groza likumu, lai samazinātu mežacūku populāciju un cūku mēra tālāku izplatību

(26.11.2015.)

Lai efektīvāk samazinātu mežacūku populāciju un cūku mēra izplatību tālāk Latvijas teritorijā un mājas cūkām, Saeima ceturtdien, 26.novembrī, otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma grozījumu Medību likumā. 

Likumprojekta autori norāda, ka izmaiņas nodrošinās medības teritorijās, kurās pašlaik mežacūku medības nenotiek. Cūku mēra apkarošanas pasākumiem paredzēts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums, maksājot noteiktu naudas summu par katru sieviešu kārtas mežacūkas nomedīšanu. Eiropas Komisija noteikusi, ka mežacūku populācijas blīvums ES jāsamazina līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru. Izmaiņas samazinās draudus medību resursiem, cūkkopības nozarei, kā arī lopbarības tranzītam un eksportam. 

Likuma izmaiņas nosaka - Āfrikas cūku mēra un klasiskā cūku mēra draudu ierobežošanas pasākumus īsteno līdz brīdim, kad mežacūku populācijas blīvums ir samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem, bet ne ilgāk kā līdz 2020.gada 31.martam. Medniekiem ir pienākums samazināt mežacūku populāciju attiecīgajā medību platībā atbilstoši Valsts meža dienesta noteiktajam minimālajam dzīvnieku nomedīšanas apjomam. 

Līdz ar grozījumu noteikts, ka mežacūkas var medīt arī platībās no 200 līdz 1000 hektāriem, ieskaitot meža un lauksaimniecībā izmantojamo zemi, mazākās platībās par 200 hektāriem, kā arī citās līdz šim likumā aizliegtās vietās. Līdz šim Medību likumā mežacūkām bija noteiktas minimālās medību platības - ne mazāk kā 1000 hektāru, tai skaitā ne mazāk kā 200 hektāru meža zemes. 

Izmaiņas stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. 

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ir vīrusu izraisīta, ļoti lipīga, bīstama un neārstējama infekcijas slimība, kas skar cūku dzimtas dzīvniekus. Slimība nav bīstama cilvēkiem. Kopš 2014.gada 26.jūnija tā plaši izplatījusies Latvijas teritorijā, šī gada 10 mēnešos ĀCM reģistrēts 44 Latvijas novados, 143 pagastos, kopā 810 mežacūkām. Viens no galvenajiem slimības izplatības cēloņiem ir lielais mežacūku blīvums. 

Patlaban infekcija ir jau bīstami pietuvojusies teritorijām ap Rīgu, gan no austrumiem, gan no Vidzemes ziemeļu puses. Kad mežacūkām atklāj šo slimību, 40 km rādiusā ap vietu, kurā tika konstatēts slimais dzīvnieks, nosaka riska teritoriju. Šajā teritorijā nosaka ierobežojumus mājas cūku saimniecībām.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt