Saeima ceturtdien lems par grozījumiem, kas notāra amatu Latvijā ļaus ieņemt arī citu ES dalībvalstu pilsoņiem

(25.11.2015.)

Saeima ceturtdien, 26.novembrī, trešajā lasījumā lems par grozījumiem Notariāta likumā, kas notāra amatu Latvijā turpmāk ļaus ieņemt arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem. Līdztekus tam Notariāta likuma grozījumi paredz pilnveidot mantojuma apsardzības tiesisko regulējumu.

Galīgajā lasījumā deputāti rīt skatīs arī saistītos grozījumus Tiesu izpildītāju likumā. To paredzēts papildināt ar jaunu nodaļu, kas detalizēti un nepārprotami nosaka mantojuma apsardzības procesuālo kārtību.

Rītdienas sēdes darba kārtībā galīgajā lasījumā ir arī grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paplašina daudzbērnu ģimenes definīciju. Daudzbērnu ģimenes jēdzienu plānots attiecināt arī uz pilngadību sasniegušiem bērniem, kuri turpina mācīties vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iestādē, kamēr viņi sasniedz 24 gadu vecumu. Tāpat grozījumi paredz, ka administratīvo pārkāpumu tiesību un krimināltiesību jomā personai līdz 18 gadu vecumam piemēro visas attiecīgās tiesību normas, kas piemērojamas nepilngadīgām personām.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Sporta likumā, kas nosaka aizliegumu manipulēt ar sporta sacensībām un paredz pienākumu sportistiem un sporta organizācijām darīt visu, lai novērstu šādu manipulāciju iespējamību.

Tāpat Saeima otrajā lasījumā lems par jaunu Tiesu ekspertu likumprojektu, kas paredz noteikt vienotu tiesu ekspertīžu veikšanas kārtību.

Saeima rīt pirmajā lasījumā lems par izmaiņām vairākos likumos nacionālās drošības stiprināšanai. Grozījumi paredz pilnveidot valsts augstāko amatpersonu un institūciju rīcību valsts ārēja apdraudējuma gadījumā. Likumu grozījumi paredz - ja Ministru kabinets ir aizkavēts pildīt savus pienākumus kara laikā, tad Valsts prezidenta ieceltais virspavēlnieks pārņem nepieciešamās funkcijas un vada valsts aizsardzību.

Deputāti arī lems par Nacionālās drošības koncepcijas apstiprināšanu. Nacionālās drošības koncepcija ir uz valsts apdraudējuma analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskie pamatprincipi un prioritātes. Koncepcijā noteiktas astoņas prioritātes Latvijas nacionālās drošības apdraudējumu novēršanai.

Rītdienas darba kārtībā ir arī Saeimas Juridiskajai komisijai nododams likumprojekts, kas paredz pilnveidot procedūru valdības locekļu atbildēm uz deputātu jautājumiem.

Saeimas 26.novembra sēdes darba kartībā iekļauti 14 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde