Juridiskā komisija atbalsta uzlabojumus kriminālnoziegumos cietušo personu aizsardzībai

(25.11.2015.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 25.novembrī, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz uzlabot noziedzīgos nodarījumos cietušo personu aizsardzību. Ar likumprojektu tiek ieviesta Eiropas Savienības (ES) direktīva, paredzot cietušajām personām visās dalībvalstīs vienotu minimālo garantiju līmeni.  

Likumā tiks noteiktas pamattiesības, kas cietušajam piemīt neatkarīgi no kriminālprocesa stadijas. Starp tiesībām, kas patlaban likumā nav skaidri definētas, ir tiesības saņemt informāciju par kompensāciju pieteikšanas un saņemšanas nosacījumiem, par pasākumiem personas un tās tuvinieku aizsardzībai apdraudējuma gadījumā, par procesuālo izdevumu atlīdzināšanas kārtību, kā arī kontaktinformāciju saziņai par konkrēto kriminālprocesu. Tāpat cietušajam paredzētas tiesības saņemt informāciju par pieejamo atbalstu un medicīnisko palīdzību.

Kriminālprocesa likumā paredzēts ieviest īpaši aizsargājamā cietušā jēdzienu. Īpašu aizsardzību nodrošinās nepilngadīgajiem, dzimumnoziedznieku un cilvēktirdzniecības upuriem, personām, kas cietušas no vardarbības ģimenē, kā arī vairākām citām personu grupām. Par īpaši aizsargājamu atzīstams arī cietušais, kas noziedzīga nodarījuma rezultātā iegūtā kaitējuma dēļ ir īpaši ievainojams un nav pasargāts no atkārtota apdraudējuma, iebiedēšanas vai atriebības.

Paredzēts noteikt, ka īpaši aizsargājama cietušā pratināšana tiek veikta atsevišķā, tam piemērotā telpā vai bez citu ar konkrēto procesuālo darbību nesaistītu personu klātbūtnes. Attiecībā uz iztiesāšanu īpaši aizsargājamiem cietušajiem jābūt iespējai nesatikt pāri darītāju aci pret aci un iespējai tikt uzklausītam tiesas zālē ar komunikācijas tehnoloģiju palīdzību. Tāpat jāveic pasākumi, lai nepieļautu nevajadzīgu pratināšanu par cietušā privāto dzīvi, kas nav saistīta ar noziedzīgo nodarījumu, kā arī jābūt iespējai, ka lietu skata slēgtā tiesas sēdē.

Kriminālprocesā paredzēts ieviest līdz šim nebijušu principu, ka īpaši aizsargājamiem cietušajiem ir tiesības lūgt un saņemt informāciju par apcietinātās vai notiesātās personas, kura radījusi viņam kaitējumu, atbrīvošanu vai izbēgšanu no ieslodzījuma. Regulējuma mērķis ir nodrošināt, lai cietušais tiktu brīdināts par to, ka persona vairs neatrodas ieslodzījuma vietā un pēc iespējas novērstu atkārtota apdraudējuma iespējamību.

Tāpat īpaši aizsargājamam cietušajam paredzētas tiesības piedalīties procesuālajās darbībās kopā ar uzticības personu. 

Ar likuma izmaiņām tiesības uz aizsardzību apdraudējuma gadījumā paredzētas ne tikai cietušajiem, bet arī viņu tuviniekiem. Saskaņā ar ES vienoto regulējumu dalībvalstīm jānodrošina, lai cietušais un viņa ģimenes locekļi tiktu aizsargāti no sekundāras un atkārtotas viktimizācijas, iebiedēšanas un atriebības, tostarp pret emocionāla vai psiholoģiska kaitējuma risku.

Plānots noteikt, ka cietušā iesniegumu par atzīšanu par cietušo personu var pieņemt arī mutvārdos, ne tikai rakstveidā. Minētie grozījumi ir vērsti uz to, lai samazinātu dokumentu apjomu kriminālprocesā. 

Lai uzsāktu kriminālprocesu par izvarošanu, seksuālu vardarbību vai tīšu vieglu miesas bojājumu izdarīšanu, vairs nebūs obligāti nepieciešams pieteikums no personas, kurai nodarīts kaitējums. 

Grozījumi Kriminālprocesa likumā otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā. 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde