Juridiskā komisija galīgajam lasījumam pilnveido Civilprocesa likuma regulējumu saskarsmes un aizgādības tiesību nodrošināšanā

(13.10.2015.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 13.oktobrī, pirms galīgā lasījuma Saeimā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz pilnveidot lietu izskatīšanas, kā arī tiesas nolēmumu izpildes kārtību lietās par aizgādības vai saskarsmes tiesībām. 

“Šodien noslēdzām darbu gan pie izmaiņām Civilprocesa likumā, gan arī Bāriņtiesu likumā, un galīgajam lasījumam iepriekš komisijā atbalstīti arī saistītie grozījumi Civillikumā. Bērnu tiesību aizsardzība nenoliedzami ir vissvarīgākā, un šo likumu grozījumu mērķis ir to vēl stiprināt. Likumos paredzēti vairāki uzlabojumi, un arī turpmāk jautājumos, kas skar bērnu tiesības aizsardzību, atbildīgajām un iesaistītajām institūcijām visos gadījumos ir jārīkojas un lēmumi jāpieņem tikai un vienīgi bērnu interesēs,” likumu pilnveidošanas nepieciešamību raksturo Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.       

Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo pašreizējais regulējums ir nepilnīgs, un tas apgrūtina Civillikumā noteikto vecāku aizgādības, kā arī saskarsmes tiesību īstenošanu, grozījumu izskatīšanas gaitā iepriekš norādīja grozījumu autori Tieslietu ministrijā.  

Ņemot vērā Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto, ka lietas, kas saistītas ar bērna tiesību vai interešu nodrošināšanu, tiesā izskatāmas ārpus kārtas, grozījumi paredz civillietās, kas skar bērnu, rakstveida paskaidrojumu iesniegšanas termiņu noteikt ne garāku par 15 dienām no prasības pieteikuma nosūtīšanas dienas. Patlaban noteikts, ka maksimāli pieļaujamais termiņš var būt 30 dienas. 

Tāpat ar grozījumiem paredzēts precizēt prasības pieteikuma saturu lietās par saskarsmes tiesībām un to, kāda informācija jānorāda tiesas nolēmumā un kāda izpildu rakstā, kas izdots, lai izpildītu nolēmumu lietā par saskarsmes un aizgādības tiesībām. 

Civilprocesa likumu plānots papildināt ar divām jaunām nodaļām, kas precizēs nolēmumu izpildes kārtību lietās par saskarsmes un aizgādības tiesībām. Paredzēts, ka par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma nepildīšanu tiesa vecākam varēs uzlikt naudas sodu līdz 1500 eiro. Savukārt, ja vecāks atkārtoti, piemēram, liegs otram vecākam satikties ar bērnu, tiesu izpildītājs varēs vērsties prokuratūrā, lai tā izlemtu par kriminālprocesa uzsākšanu par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma nepildīšanu. 

Likumprojekts arī paredz regulējumu, lai vienkāršotu un paātrinātu saskarsmes tiesību izmantošanas laika un vietas pārskatīšanas kārtību gadījumos, ja tiesas nolēmuma izpilde nav iespējama. 

Tāpat likumprojekts paredz noteikt kārtību, kādā izskata puses lūgumu par bērna pagaidu aprūpi, saskarsmes tiesībām, uzturlīdzekļiem vai aizliegumu izvest no valsts, kā arī to, kāda informācija pēc tiesas pieprasījuma bāriņtiesai jāsniedz. Šādi lūgumi tiesai būs jāizskata un pagaidu lēmums jāpieņem viena mēneša laikā no lūguma saņemšanas dienas. 

Civilprocesa likums arī tiks papildināts ar regulējumu, kas noteiks saskarsmes personas tiesības un pienākumus šo lietu izskatīšanas laikā tiesā. Saskaņā ar Civillikumu, ja nepieciešams, tiesības attiecībā uz bērnu var ierobežot, piemēram, noteikt, ka ar bērnu var tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē. 

Par Civilprocesa likuma grozījumiem trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai, un plānots, ka Juridiskā komisija lūgs likumprojektu iekļaut Saeima 22.oktobra sēdes darba kārtībā, informē komisijas priekšsēdētājs G.Bērziņš. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt