Atvērto durvju dienā Saeimā iepazīsti Latvijas brīvības ceļu

(08.10.2015.)

Par godu nākamgad gaidāmajai 25.gadadienai kopš Latvijas valstiskās neatkarības faktiskās atjaunošanas Saeimas atvērto durvju dienā, kas notiks piektdien, 9.oktobrī, apmeklētājiem būs iespēja aplūkot ekspozīciju “Brīvības ceļš” un pārbaudīt savas zināšanas par Latvijas ceļu uz neatkarības atjaunošanu, saliekot puzles par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas parakstīšanu, Barikāžu laiku, kā arī Latvijas konstitucionālā likuma pieņemšanu.

Atvērto durvju dienā Saeimas namā būs arī iespēja nofilmēties video apsveikumā Latvijai, sagaidot tās 100.dzimšanas dienu. Arī šogad atvērto durvju dienas dalībniekiem būs iespēja uz jebkuru vietu Latvijā bez maksas nosūtīt īpaši šim pasākumam izgatavotu pastkarti. 

Ekspozīcija “Brīvības ceļš” būs veltīta laikam no mūsu valsts neatkarības atjaunošanas un 1991.gada janvāra barikādēm līdz valstiskās neatkarības nostiprināšanai un parlamentārās demokrātijas atjaunošanai. Tāpat interesenti klātienē varēs aplūkot Saeimas namu, iepazīt tā arhitektūru un vēsturi. Patlaban jau teju 1600 cilvēku ir pieteikušies dalībai tradicionālajā Saeimas atvērto durvju dienā. 

Apmeklēt Saeimu šajā dienā īpaši aicināti skolēni, lai papildinātu savas zināšanas par mūsu valsts jaunāko laiku vēsturi un izmantotu iespēju uzzināt vairāk par projektu “Jauniešu Saeima” un skolu programmu “Iepazīsti Saeimu”. 

Kā katru gadu, arī šogad atvērto durvju dienā ikviens parlamenta apmeklētājs varēs apskatīt Sēžu zāli, Sarkano zāli, Dzelteno zāli, Balsošanas zāli un Dāvanu zāli. Tāpat interesenti varēs ielūkoties reprezentācijas telpās, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas.

9.oktobrī Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 18.00, un interesenti aicināti ierasties gan grupās, gan individuāli. Ņemot vērā, ka Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, priekšroka būs tiem, kuri savu apmeklējumu būs pieteikuši iepriekš.

Iepriekš reģistrētos apmeklētājus (grupā un individuāli) apstiprinātajā laikā aicinām ierasties laikus. Cilvēki ar kustību traucējumiem Saeimas namā varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses.

Ierodoties parlamenta ēkā, apmeklētājiem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase, autovadītāja apliecība, elektroniskā identifikācijas karte, skolēna apliecība vai personalizēts e-talons), kas būs jāuzrāda pie ieejas Saeimas namā, kā arī jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Saeimas drošības dienesta un darbinieku norādījumiem.

Vairāk par pasākumu var uzzināt Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kur ir izveidota īpaša šim pasākumam veltīta sadaļa. Atvērto durvju diena Saeimā notiks jau astoto reizi.

Mediju ievērībai:
Pulksten 12.00 parlamenta Sarkanajā zālē Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un citi Prezidija locekļi atklās izglītojošo projektu “Brīvības ceļš”. Atklāšanas pasākumā piedalīsies skolēni no vairākām Latvijas skolām, kuri sacentīsies, saliekot puzles un tādējādi pārbaudot savas zināšanas par Latvijas jaunāko laiku vēsturi. Foto un video iespēja.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī