Deputāti iztaujās komercbanku uzraugus par situāciju banku sektorā

(05.10.2015.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti otrdien, 6.oktobrī, iztaujās atbildīgās amatpersonas par situāciju komercbanku sektorā, tostarp kreditēšanas tirgū.

“Vēlamies noskaidrot, cik lielā mērā saspringtā ģeopolitiskā situācija kaimiņos ir atstājusi ietekmi uz mūsu valsts komercbanku sektora darbības rādītājiem. No banku uzraugiem gribam saņemt nepārprotamu apliecinājumu, ka banku sektors ir stabils un tuvākajos gados nepiedzīvosim līdzīgus pārsteigumus kā bija ar Parex banku un Latvijas Krājbanku,” norāda komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

“Tāpat aktuāls jautājums ir par Latvijas kreditēšanas tirgu. Lai gan 2015.gada pirmajā pusgadā ir vērojamas nelielas tā atdzīvošanās pazīmes, tomēr pēdējo gadu stagnācija liek uzdot jautājumu – vai tas ir banku kreditēšanas politikas izmaiņu rezultāts, valsts ekonomiskās vides uzlabošanās iezīme, mājokļu iegādes atbalsta programmu panākums vai arī citu apstākļu kopums,” rītdienas komisijas sēdes galvenos jautājumus iezīmē A.Bērziņš.

Saskaņā ar komercbanku uzraugu apkopoto informāciju jauno kredītu apmērs uzņēmumiem šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 600 miljonus eiro, kas bija par 90 miljoniem eiro jeb 18 procentiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam turpināja mēreni pieaugt, šī gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzot 127 miljonus eiro, kas ir par 2,4 procentiem vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

Tāpat komisijas sēdē deputāti plāno izvērtēt valsts mājokļu iegādes atbalsta programmas izpildes rezultātus.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas Bankas, Ekonomikas ministrijas un Latvijas Attīstības finanšu institūcijas “Altum” pārstāvji.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiks otrdien, 6.oktobrī, plkst.12.00, Jēkaba ielā 11, Saeimas Sarkanajā zālē.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima