Valsts pārvaldes komisija apspriedīs jauna administratīvi teritoriālā iedalījuma piedāvājumu

(05.10.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti otrdien, 6.oktobrī, plānojuši apspriest koncepciju par jaunu administratīvi teritoriālo iedalījumu, ko rosina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. 

Iepriekš, izvērtējot līdzšinējās pašvaldību reformas rezultātus, kā arī apspriežot patlaban izskatīšanā Saeimā esošos grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz iespēju pašvaldībām apvienoties, Valsts pārvaldes komisijā tika pausts viedoklis, ka īstenotā teritoriālā reforma, pēc kuras Latvijā tika izveidoti 109 novadi, sevi nav attaisnojusi. Tās rezultātā izveidojās daudzi novadi bez spēcīgiem attīstības centriem, kā arī nelielas pašvaldības, kas nespēj pastāvīgi realizēt savas funkcijas. Arī iedzīvotāju skaita ziņā pašvaldību sistēma ir kļuvusi neviendabīga, jo dažos novados joprojām ir mazāk iedzīvotāju, nekā to nosaka likums. 

“Tagad ir tapis jauns piedāvājums, un esam aicinājuši atbildīgo ministru deputātus iepazīstināt ar savu redzējumu, kā arī ar to, kas un kā varētu mainīties pašvaldību dzīvē,” akcentē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Rītdienas komisijas sēdē aicināts piedalīties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. 

Sēde 6.oktobrī sāksies pulksten 10.00, un tā notiks 308.telpā, Jēkaba ielā 16.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī