Zemessargiem, kuri uz laiku aizvieto NBS karavīrus, būs valsts amatpersonas statuss

(01.10.2015.)

Zemessargiem, kuri saskaņā ar līgumu pilda ilgstošā prombūtnē esoša profesionālā dienesta karavīra pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), plānots noteikt valsts amatpersonas statusu. To paredz grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā, kas ceturtdien, 1.oktobrī, konceptuāli atbalstīti Saeimā. 

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs iepriekš uzsvēra, ka izmaiņas plānots attiecināt uz vienu konkrētu personu grupu, tāpēc uz otro lasījumu būtu jāapsver, vai nav nepieciešams vispārīgs regulējums gadījumiem, kad persona uz laiku aizvieto amatpersonu. 

Grozījumi rosināti, lai zemessargiem, kuri uz laiku pilda karavīra amata pienākumus, noteiktu tādus pašus likumā noteiktos amatu savienošanas ierobežojumus un nosacījumus, kādi ir profesionālā dienesta karavīriem. 

Amatpersonas statusu zemessargam plānots noteikt līdz brīdim, kamēr karavīrs dienestā atgriežas, piemēram, no bērna kopšanas atvaļinājuma, bet ne ilgāk par pusotru gadu. 

Pagājušajā gadā pieņemtās izmaiņas Zemessardzes likumā zemessargiem dod iespēju uz laiku aizvietot prombūtnē esošus profesionālā dienesta karavīrus, kā arī aizpildīt vakances Nacionālajos bruņotajos spēkos ar atbilstošiem speciālistiem. Savukārt bijušajiem karavīriem, kuri pēc dienesta kļuvuši par zemessargiem un izmanto iespēju aizvietot NBS karavīrus, šī ir iespēja saglabāt savas profesionālās iemaņas un ciešu saikni ar bruņotajiem spēkiem, atbildīgās komisijas sēdē atzīmēja likumprojekta autori Aizsardzības ministrijā. 

Tāpat likumprojekts paredz, ka arī zemessargi, kuri bijuši starptautiskajās operācijās, var saņemt dažādus pakalpojumus un atlaides, ko piedāvā uzņēmumi, individuālie komersanti, zemnieku un zvejnieku saimniecības, un tas netiks uzskatīts par dāvanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt