Priekšvēlēšanu reklāmu nedrīkstēs izvietot sabiedriskajā transportā un pieturvietās

(01.10.2015.)

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai nedrīkstēs izmantot sabiedrisko transportu un tā pieturvietas. Šādu regulējumu ceturtdien, 1.oktobrī, konceptuāli atbalstīja Saeima, pirmajā lasījumā skatot grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā. 

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai nedrīkstēs izmantot arī valsts un pašvaldību iestāžu ēkas, baznīcas un lūgšanu namus, ārstniecības un izglītības iestādes, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas ēkas, autoostas, dzelzceļa staciju, lidostu un pasažieru ostu ēkas. Šāds aizliegums attieksies arī uz arhitektūras, pilsētbūvniecības un mākslas pieminekļiem un valsts akciju sabiedrību ēkām. Grozījumi paredz aizliegt aģitācijas materiālu izvietošanu tuvāk par desmit metriem no šīm ēkām un objektiem.   

Aģitācijas materiālus laukumos, skvēros, parkos, uz ielām, ceļiem, tiltiem un tuneļos vai vietās, kas vērstas pret šīm vietām, izvietot drīkstēs tikai tad, ja tas rakstiski saskaņots ar attiecīgās vietas īpašnieku vai pašvaldību un samaksāta pašvaldības nodeva par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu. Pašvaldībai atļauja būs jāizsniedz desmit dienu laikā. 

Grozījumi arī paredz, ka pašvaldībām vairs nebūs tiesību noteikt vietas, kur aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana, kā arī atsevišķu preču, to grupu vai pakalpojumu reklāma. 

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā līdzšinējo atšķirīgo pieeju pašvaldībās, atļaujot vai aizliedzot izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, piemēram, uz ielām, ceļiem vai citās publiskās vietās. Jaunais likums paredz ieviest vienotu kārtību šo materiālu izvietošanai. Patlaban izkārtņu, stendu, afišu, tāfeļu, slietņu izvietošanu, plakātu novietošanu, kā arī reklāmas izvietošanu skatlogos regulē Reklāmas likums, attiecīgi Ministru kabineta noteikumi, kā arī pašvaldību saistošie noteikumi. 

Pašvaldības tāpat kā līdz šim saistošajos noteikumos varēs noteikt ierobežojumus priekšvēlēšanu reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, un šie ierobežojumi nevarēs būt stingrāki par pašvaldības noteiktajiem ierobežojumiem reklāmas materiālu izvietošanā. 

Saistītie grozījumi rosināti arī likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”, kas Saeimā pieņemti pirmajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde