Saeima lems, vai skatīt rosinātās izmaiņas likumos cīņai pret sarunātajām spēlēm sportā

(30.09.2015.)

Saeima ceturtdien, 1.oktobrī, lems, vai nodot izskatīšanai Saeimas komisijās grozījumus Sporta likumā un Krimināllikumā. Izmaiņas rosinātas, lai efektīvāk cīnītos pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm sportā – ieviestu jaunu pantu par manipulācijām ar sporta sacensībām, tostarp par nopietniem pārkāpumiem noteiktu kriminālatbildību. 

Deputāti lems arī par Valsts kontroles likuma un Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma grozījumu nodošanu komisijām, kas paredz Valsts kontrolei tiesības veikt zaudējumu piedziņu par revīzijās konstatētajām nelikumībām. 

Tāpat Saeimā iesniegti grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, rosinot nākamgad deputātu atalgojumu saglabāt 2015.gada līmenī. 

Pirmajā lasījumā rītdienas sēdē deputāti konceptuāli lems par grozījumiem četros likumos rūpnieciskā īpašuma jomā, lai veicinātu efektīvu rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. 

Vēl pirmajā lasījumā deputāti skatīs izmaiņas priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā, kas paredz aizliegumu aģitācijas materiālus izvietot sabiedriskajā transportā un tā pieturvietās, kā arī noteikt, ka pašvaldībām vairs nebūs tiesību noteikt vietas, kur aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana. 

Tāpat konceptuāli Saeima lems par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz aizdomās turētajiem un apcietinātajiem dot plašākas tiesības saņemt advokāta palīdzību un sazināties, kā arī pilnveidot tiesisko regulējumu attiecībā uz izdošanas apcietinājuma piemērošanu un kontroli. 

Izskatīšanai pirmajā lasījumā ir arī interešu konflikta novēršanas likuma grozījumi, lai noteiktu valsts amatpersonas statusu zemessargiem, kuri saskaņā ar līgumu pilda ilgstošā prombūtnē esoša profesionālā dienesta karavīra pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkos. 

Otrajā lasījumā rītdien Saeima lems par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumiem, kas paredz iespēju personu daļēji atbrīvot no soda naudas samaksas. Tāpat izskatīšanai otrajā lasījumā ir Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likuma grozījumi, kas paredz ieviest speciālu atļauju, kā arī nodevu par niršanu jūrā pie kuģu vrakiem. 

Izskatīšanai otrajā lasījumā rītdienas sēdē ir arī Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumprojekts, kas nepieciešams, lai vienotā tiesiskajā regulējumā noteiktu fizisko personu identifikācijas prasības elektronisko pakalpojumu saņemšanai. 

Darba kārtībā iekļauts arī Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam, Nacionālā attīstības plāna 2014.–2020.gadam un Deklarācijas par Laimdotas Straujumas vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanas uzraudzības ziņojums, ko Saeimai sniegs Ministru prezidente L.Straujuma. 

Tāpat darba kārtībā ir deputātu pieprasījums vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam par situāciju Daugavpils pilsētas pašvaldībā. 

Saeimas 1.oktobra sēdes darba kārtībā ir 27 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī