Saeimas priekšsēdētāja pasaules spīkeriem Ņujorkā: Ukrainai nepieciešams nedalīts starptautiskās sabiedrības atbalsts

(01.09.2015.)
Galerija

„Krievijas karadarbība Ukrainā apdraud vairāk nekā 70 gadus veidotu starptautisko tiesību sistēmu. Taču visas starptautiskās sabiedrības interesēs ir atgriezties pie sistēmā balstītiem noteikumiem. Tāpēc jācer uz starptautisko organizāciju spēju panākt Minskas vienošanos ievērošanu.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, pirmdien, 31.augustā, uzrunājot klātesošos 4.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē Ņujorkā. Diskusijā par mieru kā vienu no pasaules ilgtspējīgas attīstības priekšnosacījumiem viņa atzīmēja, ka karš mūsdienās diemžēl kļuvis par realitāti ļoti daudziem cilvēkiem dažādās pasaules valstīs - Sīrijā, Irākā, kā arī Ukrainā.

„Raugoties uz pasauli šodien, var saskatīt progresu nabadzības mazināšanā un pieejas izglītībai veicināšanā. Vienlaikus vairāk nekā 60 miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas bruņotu konfliktu dēļ. Turklāt krīze, kas saistīta ar migrāciju un teroristu uzbrukumiem, ir tikai aisberga redzamā daļa, kurai ir daudz plašākas saknes,” kolēģu uzmanību vērsa Saeimas priekšsēdētāja.

Kā vienu no risinājumiem izaicinājumiem I.Mūrniece minēja nepieciešamību mobilizēt starptautiskās sabiedrības centienus šajā cīņā. Viņa uzsvēra, ka Latvija divpusējās attīstības sadarbības ietvaros turpinās atbalstīt Ukrainas reformas.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ikviens no šodienas izaicinājumiem ir jārisina, nacionālajiem parlamentiem uzņemoties politisku vadību. Arī bēgļu krīzei jāmeklē ilgtspējīgi risinājumi.

4.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferenci atklāja Starpparlamentu Savienības prezidents Sabers Čoudhuri (Saber Chowdhury), ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns (Ban Ki-moon) un Apvienoto Nāciju Ģenerālās asamblejas pārstāvis Sems Kahamba Kutesa (Sam Kutesa).

Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konference notiek reizi piecos gados. To organizē Starpparlamentu savienība, kas ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija. Starpparlamentu savienība ir dibināta 1889.gadā un apvieno 166 valstu parlamentus.

I.Mūrniece no 27.augusta līdz 4.septembrim darba vizītē uzturas Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kur piedalās 4.Pasaules parlamentu priekšsēdētāju konferencē un 10.Sieviešu-parlamentu spīkeru sanāksmē. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās ar ASV latviešu diasporas pārstāvjiem, tostarp sveica Ņūdžersijas latviešu biedrības 65 gadu jubilejā.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157657510341260
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde