Saeimas Izglītības komisija iepazīstas ar Latvijas Zinātņu akadēmijas turpmākās darbības stratēģiju

(25.08.2015.)
Galerija

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 25.augustā, iepazinās ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) turpmākās darbības stratēģijas projektu, kas iezīmē akadēmijas turpmākās attīstības redzējumu un izklāsta galvenos darbības virzienus 2015.-2020.gadam.

„LZA ir mūsu nacionālais zinātnes centrs, kam ir svarīga loma ne vien valsts zinātnes attīstībā, bet arī tās popularizēšanā. Šis akadēmijai savā ziņā ir jubilejas gads, jo pirms 200 gadiem dibināta tās idejiskā priekštece – Kurzemes Literatūras un mākslas biedrība. Zīmīgi, ka šajā laikā raugāmies ar skatu nākotnē, un jaunā stratēģija kalpos par pamatu arī turpmākai mērķtiecīgai un sekmīgai akadēmijas attīstībai,” uzsvēra Izglītības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Turpmākās attīstības vīzijā LZA redz savu vietu kā Eiropas Savienības izglītības un zinātnes administrēšanas institūciju partneri, savu resursu robežās īstenojot inovatīvas zinātnes atklājumu popularizēšanas un komercializācijas politiku.

Tāpat LZA darbības stratēģijā uzsvērta Valsts zinātniskās kvalifikācijas darbu organizēšana, Terminoloģijas komisijas darba nodrošināšana un akadēmiskās kvalifikācijas atestācijas un balvu piešķīruma funkcijas organizēšana. Akcentēta arī akadēmiski zinātnisko žurnālu un laikrakstu izdošana.

Plānojot attīstīt LZA ēku kā starptautisku konferenču centru, zinātnes vēstures un jaunāko sasniegumu demonstrējuma vietu, LZA vīzija ietver arī jauno zinātnieku audzināšanas un zinātnes popularizēšanas funkciju, kas nav pretrunā ar proporcionāli pārstāvētu kultūras funkciju, deputātiem šodien sēdē uzsvēra LZA prezidents Ojārs Spārītis.

LZA stratēģija saistāma ar aktuālo situāciju izglītības, zinātnes un ekonomikas sazobes daudzpusīgo jautājumu risināšanā, norādīja O.Spārītis. 

Deputāti sēdē skatīja arī samilzušo konfliktu starp LZA un SIA „Rīgas koncertzāle”, kas nomā akadēmijas telpas. Nenomaksātās nomas maksas dēļ LZA akadēmijas valde lēmusi pārtraukt līgumu ar SIA „Rīgas koncertzāle”.

Lai detalizētāk iepazītos ar situāciju un aicinātu puses uz risinājuma meklēšanu, sēdē piedalījās arī pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas.

Ņemot vērā konfliktā iesaistīto pušu atšķirīgos viedokļus, deputāti noskaidroja, ka dialoga ceļā konfliktsituācijai risinājums, visticamāk, nav rodams, tādēļ problēma jārisina civiltiesiskā veidā. Tomēr deputāti aicināja LZA arī turpmāk rast iespēju tās telpas izmantot koncertu un izrāžu organizēšanai, tādējādi saglabājot nozīmīgo kultūras funkciju. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī