Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: valsts politiski represētajiem joprojām ir pateicību parādā

(22.08.2015.)
Galerija

„Politiski represētajiem valsts joprojām ir pateicību parādā. Varai un politiķiem ir jāsadzird līdzcilvēku, arī pensionāru prasības, un pret cilvēkiem jāizturas ar izpratni un cieņu. Pensijām jābūt tādām, lai cilvēki varētu dzīvot, nevis tikai izdzīvot, un tas ir viens no sociālās nevienlīdzības mazināšanas veidiem. Bez sociālās nevienlīdzības mazināšanas valsts sekmīgi nevar attīstīties,” šodien Latvijas politiski represēto personu salidojumā teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece šodien, 22. augustā, Ikšķilē piedalījās Latvijas politiski represēto personu salidojumā, kur bija pulcējušies cilvēki no visiem Latvijas novadiem un pilsētām. Saeimas priekšsēdētāja pauda apbrīnu par represēto iekšējo spēku, kas ļāvis izdzīvot bargos Sibīrijas gadus un padomju okupācijas laikā glabāt ticību Latvijas neatkarības idejai, lai to dotu nākamajai - Atmodas virzītāju paaudzei. „Paldies par jūsu spēku un ticību, jo bez tā mums šodien nebūtu savas - neatkarīgas Latvijas valsts.”

„Valsts sekmīgu attīstību nosaka arī pagātnes pārvarēšana. Bez pagātnes pārvarēšanas mēs vēl un vēlreiz izsāpēsim lietas, par kurām sabiedrība nav pietiekoši informēta. Tas attiecas uz bijušās Komunistu partijas un Valsts drošības komitejas darbības izgaismošanu, parādot to noziedzīgo dabu. Valstij jārūpējas, lai VDK darbības zinātniskās izpētes komisija strādātu. Jānodrošina, lai komisija tiek ne tikai pie čekas maisu purināšanas, bet analizē visu padomju represīvo sistēmu kopumā. Komisijai jābūt neierobežota pieeja visiem dokumentiem,” norādīja Ināra Mūrniece.

Ar gandarījumu Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Latvija var lepoties, ka katrā novadā ir piemiņas vietas politiski represētajiem un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Taču Ināra Mūrniece uzsvēra: „Nepieciešams Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla komplekss Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā ar rekonstruētu Latvijas Okupācijas muzeja ēku. Vieta, kur atnākt pieminēt. Vieta, kur stāstīt par latviešu tautas spēku, par varonīgo pretošanos okupācijas režīmiem.”

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt