Saeimā svinīgā pasākumā atzīmēs Latgales kongresa dienu

(23.04.2019.)

Saeimas namā trešdien, 24.aprīlī, notiks svinīgs pasākums, veltīts vēsturiskā Latgales latviešu kongresa dienai.

Svinīgo pasākumu parlamenta Sarkanajā zālē atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Klātesošos uzrunās arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Dalībniekus uzrunās arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un Latgales Kultūrvēstures muzeja pārstāvis Kaspars Strods.

Tāpat uzrunas teiks sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” frakcijas deputāte Inga Goldberga, frakcijas “KPV LV” priekšsēdētāja biedrs Artuss Kaimiņš, frakcijas “Attīstībai/Par” priekšsēdētājs Daniels Pavļuts, Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcijas deputāts Jānis Iesalnieks, Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Ar Latgales kongresa valstiskuma skaidrojumu iepazīstinās Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, savukārt par kongresa kultūrvēsturisko un identitātes jautājumu klātesošos uzrunās režisors Viesturs Kairišs.

Latgales kongresa dienai veltīto pasākumu vadīs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputāts Aldis Adamovičs un apakškomisijas sekretāre Janīna Kursīte.

Pasākuma ietvaros Saeimas namā tiks atklāta izstāde “Pāri slieksnim”. Tā ir Latgales Kultūrvēstures muzeja veidota ekspozīcija, kas veltīta Latgales kongresa simtgadei. Izstādē iekļauti dažādi materiāli par vēstures avotiem, faktiem un notikumiem, kas bijuši nozīmīgi Latvijas vēsturē.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

Svinīgais pasākums Saeimas nama Sarkanajā zālē trešdien, 24.aprīlī, notiks pulksten 13.00, un tā norisei interesenti varēs sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Pasākuma video

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot 67087244. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt