Mandātu komisija rosina noraidīt kolektīvo iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju

(07.07.2015.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 7.jūlijā, vienbalsīgi nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu, kurā aicina noraidīt Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iniciatīvu „Marihuānas dekriminalizācija”.

Lēmums pieņemts, balstoties uz komisijā uzklausīto Veselības ministrijas, Latvijas ārstu biedrības, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra, Slimību profilakses un kontroles centra un Latvijas farmaceitu biedrības pārstāvju viedokļiem. 

Šī gada 1.jūnijā Saeimā tika iesniegta 10 117 pilsoņu parakstīta iniciatīva „Marihuānas dekriminalizācija”. Tajā Saeima tika aicināta veikt likuma grozījumus, nosakot kriminālsoda atcelšanu Latvijā par neliela apmēra marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu personiskajām vajadzībām.

Šis kolektīvais iesniegums ir devītā pilsoņu iniciatīva, kas iesniegta parlamentā, izmantojot Saeimas kārtības rullī paredzēto iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. 

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā