Moldovas vēstnieks pateicas Mūrniecei par atbalstu eirointegrācijas procesā

(26.06.2015.)
VideoGalerija

Moldova augstu novērtē Latvijas sniegto atbalstu un reformu pieredzi, lai palīdzētu Moldovai tuvināties Eiropas Savienībai (ES). Sarunās ar ES partneriem Latvija ir arvien izpratusi un skaidrojusi Moldovas situāciju. To uzsvēra Moldovas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Aleksejs Krakans (Alexei Cracan) piektdien, 26.jūnijā, tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. A.Krakans Latvijas parlamentā bija ieradies atvadu vizītē.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par veiksmīgo sadarbību ar Moldovas vēstniecību un vēstnieka personīgo ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā. Par to liecina vēstnieka darbības laikā nostiprinātais aktīvais politiskais dialogs un augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. Laba sadarbība izveidojusies arī parlamentiem, tostarp nodibinot kontaktus ar Moldovas parlamenta prezidentu Andrianu Kandu (Andrian Candu), uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas nemainīgo atbalstu ES Austrumu partnerībai un apliecināja gatavību sniegt Moldovai nepieciešamo palīdzību reformu procesā. Moldova ir viens no mūsu galvenajiem attīstības sadarbības parteriem, pārņemot Latvijas pieredzi tādas jomās kā tieslietu sistēmas reforma, robežkontrole un reģionālā attīstība. Sadarbība izveidojusies arī starp abu valstu parlamentu darbiniekiem, stiprinot Moldovas parlamenta administrācijas kapacitāti.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, puses bija vienisprātis, ka pastāv priekšnoteikumi aktīvākai savstarpējai tirdzniecībai. Vēstnieks informēja par iecerēm paplašināt Moldovas augļu piedāvājumu Latvijas tirgū. Pēc 2013.gada datiem Moldova ieņem 56.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū, preču tirdzniecības apgrozījumam sasniedzot teju 17 miljonus eiro.

Tikšanās laikā pārrunāta arī politiskā situācija Moldovā un jaunas valdības veidošanas process. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka pēc jaunās valdības izveidošanas tā turpinās valsts līdzšinējo kursu un iesāktās reformas tiks ieviestas vēl straujāk, jo tas ir izšķiroši svarīgi Moldovas nākotnei.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157655099478925

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4ezh0yHhK0U

Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī