Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece parlamentā atklāj zviedru karikatūrista darbu izstādi

(21.05.2015.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 21.maijā, Latvijas parlamentā atklāja pasaulē pazīstamā zviedru karikatūrista Ēverta Kārlsona (Ewert Karlsson) darbu izstādi „„The Best of EWK” Vārda brīvība: pasmieties par varu – politiskās satīras nepieciešamība visos laikos”.

Izstādes atklāšanā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka politiskā karikatūra ir ļoti smalks mākslas žanrs, kurā kritika un skarbi vērtējumi savijušies ar humoru un aiz kura slēpjas mākslinieka attēlota sabiedrības sāpe par konkrēta laika svarīgākajiem notikumiem. Reizēm karikatūra parāda vairāk, nekā lasāms presē, jo karikatūra ir saruna bez vārdiem, teica I.Mūrniece. Viņa pateicās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai par atsaucību pēc Zviedrijas vēstniecības Latvijā ierosinājuma parlamentā rīkot šo izstādi.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne izstādes atklāšanā sacīja – fakts, ka Latvijas parlamentā šodien tiek atklāta politisko karikatūru izstāde, apliecina – mēs spējam uz lietām skatīties demokrātiski. 

Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja arī Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms (Henrik Landerholm).

Ē.Kārlsons (1918.-2004.), kurš plašāk zināms ar parakstu EWK, ir starptautiski pazīstamākais Zviedrijas politiskais ilustrators. Ē.Kārlsona zīmējumi saņēmuši apbalvojumus, informē Zviedrijas vēstniecība.


Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157652790308218
Video: https://www.youtube.com/watch?v=LgAXSTdo6A8
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt