Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece barikāžu dalībniekiem: jūs esat vispatiesākais apliecinājums tam, ko ikviens var izdarīt savas tēvzemes labā

(01.05.2015.)
VideoGalerija

„Jūs esat vispatiesākais apliecinājums tam, ko ikviens un tauta kopumā var izdarīt savas tēvzemes labā,” to uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 1.maijā, Saeimas namā pasniedzot pateicības rakstus 1991.gada barikāžu laika dalībniekiem.

„Mums jāspēj novērtēt to, kas mums ir, ko paši saviem spēkiem esam izdarījuši, panākuši un sasnieguši. Ikkatrai zemei pasaulē ir savi krīzes periodi, taču nepārtraukti jābūt attīstībā, jo kurš neiet uz priekšu, tas sāk kāpties atpakaļ,” sacīja I.Mūrniece.

„Priecājos ar jums tikties 4. maija priekšvakarā. Šodien brīžam šķiet pat neticami, ka kopš dienas, kad pieņemta Neatkarības atjaunošanas deklarācija, pagājuši jau 25 gadi. Mums visiem šī satraucošā un spilgtā diena ir palikusi atmiņā,” teica I.Mūrniece, atceroties, ka viņai šī diena saistās ar divkārt uz Sibīriju deportētās vecāsmātes prieka asarām par mūsu valsts neatkarības atgūšanu. 

„Atmodas laikā mēs bijām sapratuši, ka no ikviena ir atkarīgs, kāda būs mūsu tēvzeme - vai neatkarība būs simboliska, vai mūsu Latvija būs patiesi brīva valsts,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja. „Barikāžu laikā salu un aukstumu, neziņu par nākamo mirkli jums palīdzēja pārvarēt šīs brīvības alkas un arī atbildība par savu zemi, tautu un saviem bērniem.”

I.Mūrniece sacīja, ka kopš Latvijas atdzimšanas ir izaugusi paaudze, kurai neatkarīga valsts šķiet pati par sevi saprotama. 

„Mums katram ir tikai viena dzīvība, bet to sākam novērtēt un saprast tikai brīžos, kad tā tiek apdraudēta. Mēs visi dzīvojam brīvā valstī, bet tās patieso vērtību un nozīmi sākam apjaust, kad redzam, kā Ukrainas tauta šodien cīnās par savu valsti. Arī mēs varbūt vairs nejūtamies tik droši kā pirms vairākiem gadiem. Šodien mums ir jāprot atšķirt patiesās vērtības no meliem, lai pasargātu sevi un savus tuvākos no reizēm pat nemanāmas, bet mērķtiecīgas, ilgstošas mūsu valsts nelabvēļu propagandas, kuru mērķis ir graut mūsu ticību valstij, uzspiest citu gribu, sēt neticību un apjukumu Latvijas iedzīvotāju vidū,” uzsvēra I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka barikāžu laiks vēsturē ir palicis arī kā „cilvēku savstarpējās sapratnes un mīlestības laiks, kura gara stiprums, ticība savai valstij - tas patiesi ir nepārvarams spēks, kuru pretiniekam ir grūti uzveikt”. 
Saeimas priekšsēdētāja barikāžu laika dalībniekiem no sirds pateicās par izdarīto atmodas laikā.

Pateicības rakstu pasniegšanas tradīcija tika aizsākta 2013.gada 21.augustā – dienā, kurā pirms 22 gadiem noslēdzās Latvijas Republikas de facto neatkarības atjaunošana. Pateicības rakstu barikāžu dalībniekam piešķir par 1991.gada janvārī un augustā parādīto drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu, par ieguldījumu organizatoriskajā un apgādes darbā, kā arī par barikāžu dalībnieku morālo un materiālo atbalstīšanu. To piešķir tikai tādai personai, kas nav apbalvota ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. 

Vairāk nekā 30 tūkstoši barikāžu dalībnieku jau ir apbalvoti ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, taču, ņemot vērā aizvien lielo cilvēku interesi godināt un izteikt pateicību par paveikto barikāžu laikā, Barikāžu piemiņas zīmes valde nolēma iedibināt pateicības rakstu.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651834363427/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas  

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde