Deputāti: ģimene, kuras apgādībā ir bērns invalīds, par elektrību varēs maksāt mazāk

(31.03.2015.)

Ģimene, kuras apgādībā ir bērns invalīds, varēs saņemt aizsargātā lietotāja statusu un par elektrību maksāt mazāk. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas otrdien, 31.martā, pirmajā lasījumā atbalstītie Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi.

Plānots, ka šādai ģimenei valsts pilnībā kompensēs pirmās 100 kilovatstundas. 

„Esmu gandarīts, ka komisijas deputāti atbalstīja šīs izmaiņas un ceru arī uz Saeimas atbalstu. Uzskatu, ka samazinātais elektrības tarifs būtu jāsaņem arī citām sabiedrības grupām - ģimenēm, kurās ir cilvēki ar invaliditāti, vientuļajiem pensionāriem un pensionāriem ar invaliditāti. Šodien nolēmām arī lūgt Labklājības ministriju un Finanšu ministriju izvērtēt, cik valstij izmaksātu vēl aizsargāto lietotāju loka paplašināšana,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Patlaban par aizsargāto lietotāju noteikta trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona) vai daudzbērnu ģimene, kura savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām izlieto elektroenerģiju. Trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi var iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu.

Kā skaidro likumprojekta autori, ģimenei, kuras apgādībā ir bērns invalīds, elektroenerģijas tirdzniecības atvieglojumus patlaban var saņemt vien tad, ja tai piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas ģimenes statuss.

Pērn Latvijā bija reģistrēti 7916 bērni invalīdi, no kuriem 444 uzturas specializētajās aprūpes iestādēs, bet 7472 dzīvo mājās vecāku apgādībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija. 

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimu Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus skatīt 16.aprīļa sēdē.







Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde