Saeima vienkāršo administratīvo teritoriju robežu grozīšanu

(26.03.2015.)

Saeima ceturtdien, 26.martā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz vienkāršāku administratīvo teritoriju robežu grozīšanas procedūru. 

Vienkāršāka kārtība paredzēta gadījumos, ja robežu grozīšanas rezultātā netiek mainīts administratīvo teritoriju vai novadu teritoriālo vienību statuss. 

Grozījumi noteic – ja republikas pilsēta, novads un tā teritoriālā vienība saglabā savu statusu un novada teritoriālā vienība netiek pievienota citam novadam vai republikas pilsētai un attiecīgās pašvaldības ir pieņēmušas lēmumu atbalstīt robežu grozīšanu, administratīvo teritoriju robežas groza Ministru kabinets. 

Līdz šim administratīvo teritoriju robežu aprakstus apstiprināja Ministru kabinets, bet par robežu grozīšanu lēma Saeima. 

Likuma grozījumus iepriekš atbalstījusi Pašvaldības sistēmas pilnveidošanas apakškomisija, un grozījumu autori Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norāda, ka saskaņā ar izmaiņām Saeimai vairs nebūs jālemj par lokālas nozīmes jautājumiem, līdz ar to tiks nodrošināta ātrāka un vienkāršāka procedūra administratīvo teritoriju robežu grozīšanai, ja, piemēram, pašvaldībām nepieciešams attīstīt industriālās teritorijas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā