Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta rosinātās izmaiņas likumos partiju sistēmas pilnveidošanai

(04.03.2015.)
Galerija

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas deputāti trešdien, 4.martā, vienojās konceptuāli atbalstīt grozījumus trīs likumos, kas rosināti, lai pilnveidotu politisko partiju sistēmu. 

Grozījumu autori rosina noteikt, ka tām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt vismaz 500 biedru un Saeimas vēlēšanās var startēt tikai tāda partija, kas dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām. Patlaban politisko partiju dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200, un izmaiņas likumā rosinātas, lai paaugstinātu politisko partiju leģitimitāti, norādīts likumprojektu anotācijā. 

Tāpat komisijā konceptuāli atbalstīts ierosinājums noteikt, ka partijai savos statūtos jānosaka kārtība, kādā biedrs var pieprasīt attiecīga jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā. Grozījumu autori pauž, ka tas palielinās partijas ierindas biedru iespēju ietekmēt partijas darba kārtību. 

Apspriežot rosinātās izmaiņas partiju finansēšanas likumā, kas paredz dubultot līdzšinējo finansējumu partijām no valsts budžeta, komisija vienojās vēl nevirzīt likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā un lūgt Finanšu ministrijai sagatavot atzinumu par priekšlikuma ietekmi uz valsts budžetu. 

Izmaiņas likumos rosinātas, ņemot vērā Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai. 

Saistītās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā jau guvušas konceptuālu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstu un paredz personu ziedojumus politiskajām partijām, kas nepārsniedz vienas minimālās mēneša darba algas apmēru, noteikt kā attaisnotos izdevumus. 

Par iesniegtajiem grozījumiem Politisko partiju likumā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un Saeimas vēlēšanu likumā trijos lasījumos vēl lems Saeima. 

 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes pieejamas: http://ej.uz/oa1u
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde