Saeimā notiek konference par alkohola pieejamības ierobežošanas politiku

(03.03.2015.)
VideoGalerija

Otrdien, 3.martā, Saeimā notiek konference „Ekonomiski un sociāli pamatota alkohola pieejamības ierobežošanas politika veselīgai sabiedrībai”. Konferenci rīko Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sadarbībā ar Veselības ministriju un Pārresoru koordinācijas centru.

„Alkohols ir „izcils” valsts budžeta šķīdinātājs, ja vien netiek pielietoti attiecīgi valsts politikas instrumenti. Latvijā ir viens no augstākajiem alkohola patēriņa rādītājiem Eiropā un pasaulē, aptuveni trešdaļa no potenciāli zaudētiem mūža gadiem Latvijā ir saistīti ar alkohola lietošanu, ik gadu alkohola izraisītu slimību ārstēšanai Latvija tērē 120 līdz 150 miljonus eiro. Mēs to vairs nevaram atļauties, tāpat kā mēs nevaram atļauties priekšlaicīgi zaudētas dzīvības,” konferences atklāšanā uzsvēra Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Imants Parādnieks, informējot, ka tāpēc jau tuvākajā laikā Saeimas darba kārtībā būs alkohola akcīzes nodokļa palielināšana.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, atklājot konferenci, sacīja, ka aizvadītajā gadā līdz ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu tabakai Veselības ministrijai bija iespēja segt bērnu vecumā līdz 18 gadiem kompensējamo medikamentu izmaksas. „Ja pēc šīsdienas konferences mēs varētu spert nākamo soli un vienoties par akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholam vai atsevišķiem alkoholiskajiem dzērieniem, mēs būtu izdarījuši labu un svētīgu darbu,” teica A.Barča.

Konferences dalībnieki iztirzā alkohola ierobežošanas politiku Latvijā, Veselības ministrijas iniciatīvas alkohola kaitējuma mazināšanai sabiedrībā, kā arī alkoholisko dzērienu aprites uzraudzību un akcīzes nodokļa politiku Latvijā. Tāpat konferencē tiek aplūkota ārvalstu pieredze alkohola kontroles un akcīzes nodokļa politikas jomā. Konferences dalībnieki runā arī par alkohola kaitējumu sabiedrības veselībai un tā radītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem.

Konferencē kā runātāji uzstājas Pēteris Vilks no Pārresoru koordinācijas centra, Alise Krūmiņa no Veselības ministrijas, profesors Jirgens Rēms (Jürgen Rehm) no Toronto universitātes Atkarības un psihiskās veselības pētniecības centra (Kanāda), Marje Josinga (Marje Josing) no Ekonomisko pētījumu institūta (Igaunija), Mindaugs Štelemēks (Mindaugas Štelemėkas) no Veselības pētījumu institūta (Lietuva) un Ilmārs Šņucins no Finanšu ministrijas. Tāpat konferencē runā Baiba Šmite-Roķe no Valsts ieņēmumu dienesta, Aija Pelne no Slimību profilakses un kontroles centra un Mārcis Trapencieris no Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas.

Konferences noslēgumā plānota paneļdiskusija „Iniciatīva alkohola akcīzes nodokļa izmaiņām 2015.-2018.gadam”. Diskusiju vadīs Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Konferences norisei tiešraidē var sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt