Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece: sieviešu līdztiesību rada arī uzdrīkstēšanās

(02.03.2015.)
VideoGalerija

Pieeja izglītībai ir atslēga uz sieviešu finansiālo neatkarību, jo izglītība sniedz izvēli un jaunas iespējas. To atzina Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 2.martā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklājot augsta līmeņa konferenci „Sieviešu ekonomiskās iespējas un ilgtspējīga attīstība – no izaicinājumiem līdz kopīgiem panākumiem”. Pasākums tiek rīkots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē un Eiropas gada attīstībai ietvaros.  

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja atsaucās uz latviešu rakstnieci un tulkotāju Zentu Mauriņu, kura slimības dēļ visu dzīvi ir pavadījusi ratiņkrēslā. „Par spīti skaudrajam liktenim viņa ir pirmā sieviete Latvijā, kas ieguvusi doktora grādu. Tas notika pagājušā gadsimta sākumā, kad tradicionāli liela daļa sieviešu bija mājsaimnieces un uzskatīja, ka izglītība un valsts darbs ir vīriešu prioritāte. „Uzdrīkstēšanās” un „spīts” ir tie divi vārdi, kas vislabāk raksturo viņas ceļu pretim pasaules atzinībai un starptautiskiem apbalvojumiem. Uzdrīkstēšanās un spīts — tās ir rakstura īpašības, kuras nepieciešamas, lai ikvienā dzīves jomā nonāktu no izaicinājumiem līdz kopīgiem panākumiem, veidojot pasauli, kas ir vienlīdz taisnīga gan pret vīriešiem, gan pret sievietēm,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Savā uzrunā I.Mūrniece atsaucās uz pētījumiem, kas liecina, ka pastāv cieša saikne starp dzimumu līdztiesību un valsts ekonomisko situāciju. Valstīs, kurās notiek fundamentālas politiskas, ekonomiskas un sociālas pārmaiņas, ekonomisko izaugsmi var ievērojami sekmēt sieviešu prasmju labāka izmantošana. 

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja atsauca atmiņā Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanās 1999.gadā, kad šajā amatā ievēlēja Vairu Vīķi-Freibergu. „Toreiz mūsu valstī daļa sabiedrības bija apjukusi un vaicāja, vai viņa to spēs, jo līdz šim šo amatu ieņēma tikai vīrieši. Ar lepnumu varu teikt, ka Vaira Vīķe-Freiberga kļuva par izcilāko Latvijas valsts prezidentu pēc valsts neatkarības atjaunošanas un mūsu valsti ieveda Eiropas Savienībā un NATO. Tagad, gatavojoties kārtējām prezidenta vēlēšanām Latvijā, tiek apspriesta kandidātu pieredze, darba spējas, izglītība, bet nevienam pat neienāk prātā doma vērtēt, vai prezidentam jābūt vīrietim vai sievietei.” 

Tātad no vienas puses ir nepieciešama tiesiskais  regulējums, kas nodrošina dzimumu līdztiesību, bet no otras – sieviešu uzdrīkstēšanās un spīts apliecināt, ka zināšanu un profesionālajā līmenī esam līdzvērtīgas, secināja I.Mūrniece. 

Konferencē par sieviešu ekonomiskajām iespējām un ilgtspējīgu attīstību tiek meklēti risinājumi vienlīdzīgām tiesībām un sieviešu iespēju palielināšanai darba tirgū un analizēti labās prakses piemēri sieviešu līdzdalībai privātajā sektorā un ietekmei uz vides, sociālo un ekonomisko attīstību. 

Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651115060151/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=IFuYnLgvJy0
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde