Eiropas lietu komisija dod mandātu Latvijas prezidentūrai strādāt pie ES Enerģētikas savienības izveidošanas

(27.02.2015.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 27.februārī, apstiprināja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē augstas prioritātes mandātu, kas dod tiesības strādāt pie ES Enerģētikas savienības izveides tā sauktā Rīgas procesa ietvaros.

„Laikā, kad Eiropa saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem, jautājums par Eiropas Savienības Enerģētikas savienības izveidošanu ir ārkārtīgi aktuāls. Tāpēc esmu gandarīta, ka pirmie soļi ceļā uz tās izveidi ir veiksmīgi un sperti tieši Latvijas prezidentūras laikā Rīgā, tādējādi akcentējot un dodot mums pašiem papildus motivāciju mūsu pašu enerģētiskās neatkarības stiprināšanai”, sēdē sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja pauda cerību, ka procesa nodēvēšana par Rīgas procesu un ES sapratne, ka mums jābūt koordinētai enerģētikas politikai, būs motivācija Latvijas prezidentūrai vēl cītīgāk strādāt pie šī jautājuma.

Komisijas sēdē ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola uzsvēra Enerģētikas savienības izveides nozīmi tieši Latvijas kontekstā, jo enerģētikā mūsu valsts patlaban lielā mērā ir atkarīga no viena piegādātāja, turklāt Latvijas gāzes tirgus ir pilnībā atkarīgs. Enerģētikas savienībā tiks nostiprināti vairāki arī Latvijai svarīgi principi, tostarp iekšējā tirgus un infrastruktūras stiprināšana, kas mūsu valstij ir ļoti būtiski, jo Latvija enerģētikas jomā patlaban tiek uzskatīta par izolētu salu, sacīja ministre.

Latvijas prezidentūrai saistībā ar Enerģētikas savienības izveidi ir vairāki uzdevumi – pirmais bija februāra sākumā augsta līmeņa konferencē Rīgā prezentēt šīs savienības izveides koncepciju, kad vienlaikus par Enerģētikas savienību pirmo reizi notika plaša diskusija ES dalībvalstu līmenī, informēja D.Reizniece-Ozola. Savukārt pirms divām dienām Eiropas Komisija publicēja Enerģētikas savienības stratēģiju, un nākamais solis ir nākamnedēļ gaidāmajā ES Enerģētikas ministru padomē to apspriest ministru līmenī. Marta Eiropadomē paredzēts Enerģētikas savienības stratēģijas tekstu apstiprināt, bet jūnija ES Enerģētikas ministru padomē plānots apstiprināt Eiropadomes secinājumus par atsevišķiem Enerģētikas savienības elementiem, deputātiem sacīja ekonomikas ministre.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī