Šadurskis rosina banku pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai veidot īpašu fondu

(25.02.2015.)

Kā vienu no risinājumiem, lai iedzīvotājiem, īpaši lauku rajonos, būtu pieejami banku finanšu pakalpojumi, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis komisijas sēdē trešdien, 25.februārī, rosināja veidot īpašu finanšu pakalpojumu nodrošinājuma fondu. 

„Tas būtu viens no racionālākajiem risinājumiem situācijā, kad bankas slēdz savas filiāles un daudzviet laukos, iedzīvotājiem vairs nav pieejami ikdienas banku pakalpojumi – cilvēki vairs nevar apmaksāt rēķinus vai pieteikties kredītam, kā arī vairs nav bankomātu, kur izņemt skaidru naudu,” pauž K.Šadurskis. 

Šāda fonda budžetu veidotu banku iemaksas, kas nosegtu neieņemto peļņu, un tā būtu iespēja saglabāt līdzšinējo bankomātu tīklu reģionos un nodrošināt minimālos finanšu pakalpojumus iedzīvotājiem, savu piedāvājumu raksturoja Budžeta komisijas priekšsēdētājs. 

Budžeta komisija vienojās aicināt Finanšu, Satiksmes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāt minimālā finanšu pakalpojuma grozu, kā arī ar vēstuli par esošo situāciju vērsties pie valdības vadītājas. „Minimālo pakalpojumu grozā būtu jānosaka, piemēram, maksimālais attālums līdz tuvākajam bankomātam, kā arī pieejamo norēķinu minimums un kreditēšanas iespējas,” pauda komisijas priekšsēdētājs.   

Vērtējot pašreizējo situāciju, K.Šadurskis komisijas sēdē uzsvēra, ka ir būtiski, kā banku lēmums slēgt savas filiāles reģionos ietekmē tautsaimniecības vidi un cilvēku dzīvi kopumā. „Tas, ka bankas pamet lauku reģionus, degradē sociālo vidi, pasliktina iedzīvotāju dzīves kvalitāti, kā arī rada problēmas uzņēmējiem, jo, piemēram, vairs nav iespējas skaidru naudu aiznest uz banku un iemaksāt savā kontā,” pauž K.Šadurskis, atzīmējot, ka jau tagad par pilsētām, kurās vairs nav nevienas bankas filiāles, kļuvušas Valka un Krāslava. 

Atzinīgi Budžeta komisijas sēdē tika vērtēta Latvijas Pasta darbība, kas, ņemot vērā banku filiāļu slēgšanu, līdzās pasta pakalpojumiem visās pasta nodaļās iedzīvotājiem sniedz arī norēķinu pakalpojumus – cilvēki var samaksāt rēķinus un no konta izņemt skaidru naudu. 

Komisijas sēdē Latgales plānošanas reģiona pārstāve, Ludzas novada domes priekšsēdētāja Lāsma Ūbele atzīmēja, ka pieejamība finanšu pakalpojumiem reģionā ir ļoti būtiska gan iedzīvotājiem, gan arī pašvaldībām un uzņēmējiem. Tāpat jāņem vērā, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem trūkst datorprasmju un viņi labprātāk kontaktējas un savus rēķinus apmaksā klātienē. 

Savukārt SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere deputātus informēja, ka banka pārskata savu filiāļu izvietojumu, jo līdz ar lielas daļas norēķinu veikšanu internetā ievērojami ir samazinājies to klientu skaits, kas pakalpojumus vēlas saņemt kādā no filiālēm.  

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde