O.Ē.Kalniņš un L.Čigāne: notiekošais Ukrainā Eiropai beidzot jāsauc īstajā vārdā – par Krievijas vadītu un veiktu iebrukumu

(26.01.2015.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne aicina 29.janvārī sasaukto Eiropas Savienības (ES) ārkārtas Ārlietu padomi nepārprotami nosodīt Krievijas vadīto un veikto militāro ekspansiju Ukrainas austrumu reģionos, kā arī skaidri paziņot, ka Ukrainā notiekošajā konfliktā Krievija ir nepārprotams agresors, nevis neitrāls starpnieks. 

„Putina režīma Krievija kā starptautisko tiesību subjekts nerada vairs nekādu cieņu,” uzsver O.Ē.Kalniņš. „Melu apjoms, vienošanos ignorance, uzvedība ANO Drošības padomē un citās starptautiskajās organizācijās, kā arī pašas tieša iesaiste karadarbībā Ukrainas austrumdaļā ir padarījusi Krieviju par agresoru. Starptautiskai sabiedrībai beidzot ir jāsaredz fakti un jāatzīst, ka pret Putina režīma Krieviju ir jāattiecas kā pret konfliktā iesaistīto pusi, nevis neitrālu starpnieku,” pauž Ārlietu komisijas priekšsēdētājs. 

„Jau kopš Krimas aneksijas ir acīmredzami, ka Krievija vēlas radīt haosu un šķelšanās atmosfēru Ukrainā, tādā veidā „sodot” Ukrainas tautu par tās stingro izšķiršanos savu nākotni veidot ciešākā sadarbībā ar Eiropas Savienības valstīm,” akcentē L.Čigāne. „Civiliedzīvotāju nogalināšana Mariupolē ir Krievijas separātistu aktivitāšu aizsegā veikta savas darbības areāla paplašināšana ar mērķi iebiedēt, destabilizēt un veidot pārliecību par Ukrainas leģitīmi ievēlētās varas vājumu,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja. 

Komisiju priekšsēdētāji vērš uzmanību uz NATO vairākkārt sniegto informāciju, ka Krievija tā dēvēto separātistu grupējumiem Ukrainas austrumos ne tikai piegādā bruņojumu, tostarp tankus, artilēriju, kā arī modernas raķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet Krievijas militārpersonas arī vistiešākajā veidā piedalās karadarbībā gan komandstruktūru, gan atsevišķu vienību līmenī. Līdz ar to Krievija Ukrainā notiekošajā konfliktā veic nepārprotamu hibrīdkara darbību, un tai nav nekādu tiesību sevi pozicionēt kā neitrālu starpnieku, atzīmē komisiju priekšsēdētāji. 






Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima