Gundars Daudze Kirgizstānas ārlietu ministram: Latvija kā prezidējošā valsts veicinās ES un Centrālāzijas dialogu

(18.12.2014.)
VideoGalerija

Latvija ir ieinteresēta ne tikai paplašināt divpusējo sadarbību ar Kirgizstānu, bet arī kā nākamā prezidējošā valsts Eiropas Savienības (ES) Padomē veicināt ES un Centrālāzijas dialogu. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze uzsvēra, ceturtdien, 18.decembrī, Latvijas parlamentā tiekoties ar Kirgizstānas Republikas ārlietu ministru Erlanu Abdildajevu (Erlan Abdıldayev).

Latvijas un Kirgizstānas divpusējās attiecībās vērojama pozitīva attīstības dinamika – abas valstis šogad apmainījušās ar ārlietu ministru līmeņa vizītēm, taču vienlaikus pastāv potenciāls abu valstu sadarbības intensificēšanai, tostarp izglītības jomā, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. G.Daudze aicināja studentus no Kirgizstānas izmantot iespēju iegūt Eiropas standartiem atbilstošu izglītību Latvijas augstskolās. Tāpat G.Daudze kā būtiskus aspektus Latvijas un Kirgizstānas divpusējo attiecību veicināšanai minēja līgumtiesiskās bāzes stiprināšanu, piemēram, gaisa satiksmes, veselības un izglītības jomā.

Mūsu valsts ir ieinteresēta atklāt jaunus noieta tirgus mūsu ražojumiem, un Latvija Centrālāziju redz kā perspektīvu reģionu ciešākai sadarbībai ekonomikā. Saeimas priekšsēdētājas biedrs aicināja Kirgizstānu izmantot Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu, mūsu valsts ostu potenciālu, kā arī faktu, ka abas valstis savieno vienāda platuma dzelzceļa līnijas.

Apspriežot abu valstu parlamentāro sadarbību, Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja, ka Latvijas parlamentā kā viena no pirmajām ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Kirgizstānas kolēģiem, un apliecināja Saeimas gatavību dalīties uzkrātajā parlamentārajā pieredzē. Tāpat G.Daudze informēja par Centrālās vēlēšanu komisijas gatavību dalīties elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas risinājumu ieviešanas praksē. Savukārt ārlietu ministrs uzsvēra, ka šāda pieredze ir ļoti svarīga un Kirgizstānai ir būtiski iepazīt Eiropas valstu praksi vēlēšanu norises organizēšanā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī aktuālā politiskā situācija Kirgizstānā un tās parlamenta darba organizācija.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649809670022
Video: https://www.youtube.com/watch?v=aU1en8ZiKdg
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā