Kravas transportu uz laiku varēs atbrīvot no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa

(27.11.2014.)

Lai mazinātu Krievijas piemēroto sankciju ietekmi uz starptautisko autopārvadājumu nozari, kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 12 tonnas, varēs piemērot atbrīvojumu no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas. Šādu grozījumu Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā ceturtdien, 27.novembrī, pirmajā lasījumā pieņēma Saeima.

Kravu pārvadātājus no nodokļa maksāšanas varēs atbrīvot uz vienu gadu, ja par smago automašīnu būs samaksāta autoceļu lietošanas nodeva viena gada likmes apmērā.

Atbrīvojumu no nodokļa nomaksas piemēros tiem kravas automobiļiem, kas veiks valsts tehnisko apskati pēc grozījumu stāšanās spēkā, un tas attieksies arī uz piekabēm un puspiekabēm, kuru pilna masa pārsniedz 10 tonnas.

Lai nodokļa atbrīvojumu varētu piemērot, līdz likumprojekta galīgajam lasījumam vēl nepieciešams saņemt Eiropas Komisijas viedokli, iepriekš par grozījumu virzību atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.   

Ņemot vērā paredzamo budžeta ieņēmumu samazinājumu aptuveni 600 tūkstošu eiro apmērā, likumprojekta autori Satiksmes ministrijā uzsver, ka to plānots kompensēt ar ieņēmumiem no autoceļu lietošanas nodevas, kas jau patlaban pārsniedz budžetā plānoto ieņēmumu apjomu.    



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt